...
Реєструйся

Атестація робочих місць: де замовити експертизу факторів виробничого середовища?


Держпраці нагадує, що під час проведення атестації робочих місць треба оцінити не лише складність роботи, а й умови (виробниче середовище), у яких вона здійснюється. З цим краще, звісно, звернутися до фахівців. А на сайті Держпраці наведено інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу

Держпраці у Донецькій області нагадує, що відповідно до п. 1 Порядку №442, ст. 13 Закону «Про охорону праці», атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

П. 10 Порядку №442 передбачено, що результати атестації використовуються не тільки для реалізації прав робітників на пільгове пенсійне забезпечення, але й для встановлення пільг і компенсацій за рахунок підприємств та організацій, обґрунтуванні пропозицій про внесення змін і доповнень до Списків №1 і 2, а також для розробки заходів щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працюючих.

Відповідно до Методрекомендацій №41, атестація робочих місць передбачає комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці щодо відповідності їх вимогам стандартів, санітарних норм і правил.

Станом на теперішній час, санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу під час атестації робочих місць проводять санітарні лабораторії підприємств і організацій, науково-дослідних і спеціалізованих організацій, атестованих у відповідності до Порядку №784/1012.

Інформаційний перелік лабораторій, атестованих на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу для атестації робочих місць за умовами праці, розміщено на офіційному сайті Держпраці України в розділі «Діяльність», підрозділ «Реєстри».

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...