...
Реєструйся

Чотириденний тиждень: опитування


Коли у людини з’являється вільний час, його можна використати по-різному.

З 10 квітня 2023 року всі працівники іспанської Валенсії почали працювати 4 дні на тиждень, а відпочивати 3: понеділок — теж вихідний. Скоротилася й кількість робочих годин — тепер за тиждень треба відпрацювати 32 години, а не 40.

Отже, влада іспанської Валенсії надала жителям додаткові вихідні і поцікавилася, на що ж вони їх витратили.

Як показали результати опитування, якими поділилася міська рада Валенсії, перехід на «чотириденку» мотивував мешканців міста приділяти більше часу близьким і собі.

Нагадаємо, що такий експеримент стартував 10 квітня та тривав до 7 травня цього року. Вихідними були оголошені всі понеділки у цей період, тим більше, що на них у Валенсії припали святкові дні.

Раніше писали: Де в Європі працюють найменше

Згідно з опитуванням, 72 % учасників експерименту зазначили, що у них побільшало вільного часу, який вони витратили на хобі або спілкування з друзями та сім’єю. Крім того, люди стали більше спати (64 %), більше читати (46 %) та більше займатися спортом (37 %). Водночас третина респондентів відзначила зниження рівня стресу.

Переваги скороченого робочого тижня торкнулися не лише валенсійців, а й міста загалом. Звіт показав, що під час експерименту інтенсивність автомобільного руху в місті знизилася на 9,5 %, а оксиду азоту в повітрі поменшало на 58 %.

Роз’яснення експерта: Як оплачувати години, якщо норма робочого тижня більше 60 годин на тиждень?

Наразі європейські країни та міста активно досліджують можливість запровадження чотириденного робочого тижня. Наприклад, на «чотирьохденку» наступного року відправлять півсотні німецьких компаній.

Читайте також: Чи призначається допомога по тимчасовій непрацездатності, якщо на підприємстві було запроваджено неповний робочий тиждень?

Джерело: Закон і Бізнес

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...