...
Реєструйся

Чи може працівник-сумісник оформити додаткову відпустку працівникам, які мають дітей, за місцем роботи за сумісництвом?


Законодавством не заборонено надавати працівникам-сумісникам додаткову відпустку працівникам, які мають дітей. Умовами статті 2 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504) визначено право на відпустки громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Реалізація права працівника на щорічну відпустку та додаткову відпустку «на дітей» у разі реорганізації підприємства — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Працівник, який уклав трудовий договір на роботу за сумісництвом, перебуває у трудових відносинах з підприємством (установою, організацією), фізичною особою, і тому має право на всі відпустки, поряд з основним місцем роботи.

Якщо працівник за сумісництвом працює за неповним робочим часом, то робота на умовах неповного робочого часу не передбачає жодних обмежень обсягу трудових прав працівників.

 

Чи можна надати працівникові — батьку, який має 4 дітей віком до 15 років, одна з яких є особою з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, додаткову соціальну відпустку за 2 підставами? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Отже, працівник має право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей за основним місцем роботи та за кожним трудовим договором за сумісництвом. Таку думку висловлює і Мінсоцполітики у своїх листах:

  • від 05 серпня 2016 року № 438/13/116-16;
  • від 26 червня 2019 року № 751/0/204-19.

Також це підтверджується в листі Мінекономіки від 27 серпня 2021 року № 4712-06/42842-07.

Чи має право працівниця, у якої 3 дітей віком до 15 років і яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на додаткову соціальну відпустку за цей період? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Працівник оформлений у резидента Дія Сіті як сумісник: особливості оподаткування його доходу
Контролери пояснили за якою ставкою ПДФО оподатковувати зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...