...
Реєструйся

Чи може роботодавець з власної ініціативи відправити працівників у відпустку без збереження заробітної плати?


Законодавством про працю не передбачено надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця, — пояснює Держпраці.

Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених статтями 25, 26 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504) є правом, а не обов’язком працівника.

При цьому надання відпусток, передбачених статтею 25 Закону № 504 здійснюється роботодавцем в обов’язковому порядку за ініціативою працівника, а надання відпусток, передбачених статтею 26 вищезгаданого закону здійснюється за згодою сторін.

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Відповідно до частини третьої статті 12 Закону України  від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» протягом періоду дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону № 504.

Джерело: Держпраці

Травнева акція

Матеріали до теми


Компенсація за невикористану щорічну відпустку за час проходження служби у лавах ЗСУ
ЗАПИТАННЯ Чи може працівник, який повернувся на основне місце роботи після демобілізації, отримати компенсацію за невикористану щорічну відпустку за час ...
Коли і як жінка може працювати під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
СИТУАЦІЯ До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся роботодавець з таким питанням: працівниця підприємства пані Олена ...