...
Реєструйся

Чи можна прийняти на посаду комірника зі строком випробування 3 місяці?


Ні, не можна.

При укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути обумовлена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу (частина перша ст. 26 Кодексу законів про працю — КЗпП).

Відповідно до частин першої і другої статті 27 КЗпП строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати 3 місяців, а в окремих випадках, за погодженням із відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — 6 місяців. Строк випробування при прийнятті на роботу робітників не може перевищувати 1 місяця.

«Комірник» — це не посада, а професія.

Відповідна професійна назва роботи міститься в Національному класифікаторі України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» із кодом 9411 (розділ 9 «Найпростіші професії»). Кваліфікаційна характеристика зазначеної професії міститься у розділі 2 «Професії робітників» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2004 року № 336.

Отже, комірника можна прийняти зі строком випробування не більше 1 місяця. При цьому слід пам’ятати, що в період випробування на працівника поширюється законодавство про працю.

 

Відповіді на запитання можна знайти в журналі «КАДРОВИК.UA» № 5:

— Чи може надаватися на підприємстві додаткова відпустка із збереженням заробітної плати члену добровільної пожежної охорони?

— Чи може працівник звільнитися за власним бажанням у період поновлення його на роботі?

— Працівник перебував на «лікарняному» 162 календарних дні.

— Скільки днів «лікарняного» підлягають оплаті?

— Чи може працівник, прийнятий за строковим трудовим договором, звільнитися з власної ініціативи до закінчення строку трудового договору?

— Якої тривалості можна приєднати працівниці щорічну відпустку до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і чи залежить вона від відпрацьованого часу (перший рік роботи на підприємстві)?

— Чи підлягає оплаті відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, надана працівниці, котра працює за сумісництвом?

— Що таке карантин, обсервація та самоізоляція і в чому між ними різниця?

— Якої тривалості може надаватися відпустка без збереження заробітної плати в період оголошення карантину?

— Чи потрібно видавати наказ про проведення інвентаризації щорічних відпусток станом на 31 грудня 2019 року?

— Чи можна звільнити з роботи сумісника (державне підприємство), якщо на його місце приймається постійний працівник?

— Чи може працівник звільнитися в останній день відпустки в період оголошення карантину?

— Чи має право роботодавець звільнити працівника у зв’язку зі скороченням штату в період карантину?

Саме зараз, тобто на період карантину, з’явилася можливість придбати наш WORKBOOK «Класифікатор професій: обираємо назви посад без помилок» зі 50% ЗНИЖКОЮ.

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Повідомлення про масове вивільнення працівників
Якщо на підприємстві планується масове вивільнення працівників у зв’язку зі скороченням їхньої чисельності, не пізніше ніж за 2 місяці до ...
Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...