...
Реєструйся

Чи треба особам з інвалідністю проходити комісію для продовження групи під час війни?


На період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру продовження інвалідності.

Згідно із чинним законодавством медико-соціальна експертиза (далі — МСЕК) для встановлення групи інвалідності проводиться за направленням закладу охорони здоров’я, що видається на основі відомостей, які підтверджують наявність у пацієнта стійких порушень функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, що спричиняють обмеження життєдіяльності.

Направлення на МСЕК (форма 088/о) оформлює за потреби лікар-куратор або сімейний лікар, до якого звернувся за медичною допомогою пацієнт.

Лікар, який оформляє направлення на МСЕК, не може вимагати від пацієнта внутрішньо переміщеної особи укладання декларації. Також лікарі не мають права вимагати в пацієнтів прибути безпосередньо на повторний огляд під час дії воєнного стану.

Наразі для того, щоб спростити проведення МСЕК, прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 8 березня 2022 року № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України», яка передбачає встановлення інвалідності особам, що звертаються для встановлення інвалідності в період дії воєнного стану, заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Проведення МСЕК за направленням лікарсько-консультативної комісії здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, що звертається для встановлення інвалідності.

Окрім цього, на період дії воєнного стану для отримання соціальних виплат особам з інвалідністю не потрібно проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 березня 2022 року № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану» термін дії інвалідності та індивідуальна програма реабілітації (ІПР) подовжені на період дії воєнного стану.

До кінця дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення / скасування інвалідність продовжується автоматично без перекомісії.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин»

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...
Якими будуть нові штрафи за порушення норм про мобілізацію та військовий облік
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність ...