...
Реєструйся

Держпраці нагадує про необхідність належного оформлення трудових відносин


СИТУАЦІЯ

До управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області звернулася жінка зі скаргою на роботодавця щодо неоформлення з нею трудових відносин. Під час перевірки інспектор з’ясувала, що три місяці тому під час роботи на виробництві кондитерських виробів жінка отримала травму, яка призвела до відсічення пальців руки. При цьому трудові відносини з працівницею, яка виконувала роботу формувальника тіста, не були оформлені. В ході проведення перевірки з працівницею уклали трудовий договір з дати, коли жінка отримала травму.

 

КОМЕНТАР

Інспекційним відвідуванням встановлено, що роботодавець, фактично допустив до виконання роботи працівницю без укладання трудового договору, видання наказу про прийняття на роботу та без повідомлення до територіальних органів Державної податкової служби про прийняття працівника на роботу, що призвело до порушення вимог частини першої статті 21 Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) щодо трудового договору, частини четвертої статті 24 КЗпП щодо умов укладання трудового договору.

Тепер, коли працівниця офіційно працевлаштована, вона має право отримати необхідні страхові виплати, передбачені законодавством.

Зверніть увагу! Відповідно до положень частини першої статті 21 КЗпП, трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем — фізичною особою), за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець — фізична особа) зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Читайте також: Порушення трудового законодавства: за що роботодавцям доводиться відповідати за Кримінальним кодексом

Відповідно до положень частини четвертої статті 24 КЗпП, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту», повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до територіальних органів Державної податкової служби до початку роботи працівника.

Відповідно до пункту 5 підпункту 2 статті 50 Закону України від 5 липня 2012 року № 5067-VI «Про зайнятість населення», роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Читайте також: Про важливість ознайомлення працівника з його трудовими обов’язками

Виконання працівником трудової функції (роботи) без належного оформлення трудових відносин із роботодавцем є нелегальною працею, що являється грубим порушенням законодавства про працю, яке тягне за собою фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність.

 

Увага! За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків накладатиметься штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку І — ІІІ груп, застосовуватиметься попередження.

Передбачено додаткову відповідальність, якщо роботодавець використовує працю неоформлених працівників повторно упродовж двох років з дня виявлення порушення — у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

 

Читайте також: Звільнення за прогул під час повітряних тривог: перша судова практика

Недопущення до проведення контрольного заходу з питань виявлення неоформлених трудових відносин передбачає штраф у шістнадцяти кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Трудові відносини між роботодавцем та працівником мають бути належно оформлені. Це є запорукою гідних, безпечних, здорових умов праці та якісного виконання працівниками своїх професійних обов’язків!

Джерело: Управління Держпраці


Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»

Модуль 1. Особова картка форми № П-2: правила заповнення
Модуль 2. Особова справа: нормативне регулювання та стала практика.

Кожен учасник отримує:

  • 3 відео
  • 1 презентацію у форматі PDF
  • 1 письмову консультацію експерта

тел.: 0 (800) 219-977067-317-5886
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...