...
Реєструйся

Щодо відповідності працівника посаді, яку він обіймає


Під час укладення трудового договору працівнику може встановлюватись випробувальний термін з метою перевірки його відповідності роботі, яка доручається. При цьому працівник погоджується виконувати встановлені роботодавцем зобов’язання та дотримуватись внутрішнього регламенту. Керівництво, відповідно, має забезпечувати необхідні умови праці та своєчасно оплачувати роботу — частина перша статті 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Відповідно до статті 26 КЗпП, умова про випробування повинна бути зазначена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

Важливо зазначити, що при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників — частина друга статті 2 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Підстави звільнення працівників. Спецвипуск «КАДРОВИК.UA» Частина 1. Частина 2

Строк випробування

За визначений період буде здійснена перевірка відповідності працівника посаді, яку він обіймає. Відповідно до статті 27 КЗпП, строк випробування у разі прийняття на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації, — шести місяців, у разі прийняття на роботу робітників — одного місяця. Дні, в які працівник фактично не виконував обов’язки, не зараховуються.

Якщо працівник не впорався з обов’язками

Протягом періоду випробування у разі якщо працівнику не вдається впоратися зі своїми обов’язками, роботодавець може підписати наказ про звільнення. Звільняючи працівника за невідповідність вимогам роботи, керівник має вказати вимоги, про які йдеться. Вони, своєю чергою, мають бути зазначені в документах, які підтверджують невідповідність працівника.

В такому випадку попередити працівника необхідно за три дні, як передбачено статтею 28 КЗпП.

Читайте також: Розширення зони обслуговування та збільшення обсягу робіт: поняття, оформлення, оплата праці

Зверніть увагу! Невідповідність посаді не дорівнює порушенню трудової дисципліни. Роботодавець має повне право приймати рішення щодо відповідності та звільнення.

В разі встановлення невідповідності працівника посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування керівник має право звільнити працівника за пунктом 11 статті 40 КЗпП. Умовами для звільнення є:

  • рішення про невідповідність працівника посаді;
  • своєчасне письмове попередження про звільнення;
  • незакінчений строк випробування.

Читайте також: Заміна тимчасово відсутнього працівника при підсумованому обліку робочого часу

Джерело: Управління Держпраці

Сумісництво: новітні реалії. Спецвипуск № 1, 2023

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...