...
Реєструйся

Для яких категорій працівників є обов’язковим медичний огляд


Медичний огляд — це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку.

Проведення медогляду має на меті дати всебічну оцінку стану здоров’я певних категорій осіб, визначити стан здоров’я працівника та можливість виконання ним відповідних трудових обов’язків, а також попередити виникнення та розповсюдження інфекцій.

Увага! Відповідно до законодавства, є певні категорії працівників, види діяльності та перелік професій для яких проходження медичного огляду є обов’язковим.

 

Для кого медогляд є обов’язковим

Медичний огляд обов’язковий для наступних категорій працівників:

  • зайнятих на важких роботах;
  • роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці;
  • на роботах, де є потреба у професійному доборі;
  • осіб віком до 21 року (незалежно від професії та виду діяльності).

Читайте також: Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 року № 246.

Працівник, який відмовляється проходити обов’язковий медичний огляд, — порушує трудову дисципліну. А за порушення трудової дисципліни, передбачена дисциплінарна відповідальність, яка може проявлятися, як у відстороненні від роботи без збереження заробітної плати, так і в звільненні з роботи (у разі, якщо проходження медичного огляду є обов’язкове).

 

Про обов’язки роботодавця щодо організації медоглядів

Роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок позачерговий медичний огляд працівників:

  • за заявою працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці;
  • за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати свої трудові обов’язки.

Раніше писали: Про медогляди працівників та їхню участь у профспілках треба повідомляти через портал ПФУ

За час проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.

Трудовий договір з працівником, який за результатами проходження періодичних медичних оглядів був визнаний таким, що стан його здоров’я перешкоджає подальшому виконанню конкретної роботи, може бути розірваний з ініціативи роботодавця на підставі пункту 2 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України, якщо працівника неможливо перевести на іншу роботу на цьому ж підприємстві, установі, яку працівник може виконувати, або працівник відмовився від такого переведення.

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

На роботодавця може бути накладено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за несвоєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...
Закріплення на всій території України єдиного київського часу та відміна переходу на «зимовий» час: проєкт Закону № 4201
Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. На нещодавньому засіданні ...