...
Реєструйся

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами для незастрахованих ФОПів — пояснення від Мінсоцполітики


Міністерство соціальної політики України (далі — Мінсоціполітики) підготувало серію матеріалів із роз’ясненнями про надання допомоги майбутнім батькам для вчасного оформлення документів та підготовки до пологів.

Важливим стало надати точні пояснення щодо питання про право не застрахованих в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування вагітних жінок на оформлення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами.

Не застрахованими в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування вважаються жінки:

  • військовослужбовці;
  • жінки, звільнені з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи та організації;
  • непрацюючі жінки або зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;
  • аспірантки, докторантки, клінічні ординатори, студентки закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
  • жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не беруть участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами надають жінкам, зареєстрованим як суб’єкти підприємницької діяльності, у розмірі 25 % розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатної особи, з розрахунку на місяць.

Куди звернутися для отримання державної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами? 

Заяву та документи приймають посадові особи виконавчого органу або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). 

Призначення і виплата державної допомоги сім’ям з дітьми здійснюються органами соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або місцем проживання заявника.

Які потрібно надати документи:

  • заява (за формою, затвердженою Мінсоцполітики);
  • довідка встановленого зразка (видається лікувально-профілактичним закладом).

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами призначається, якщо звернення надійшло не пізніше ніж через 6 місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, і виплачується за весь період відпустки.

Яка тривалість декретної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами?

Тривалість такої відпустки становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. А жінкам, віднесеним до 1–4 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 — до пологів і 90 — після пологів).

Джерело: за матеріалами Мінсоцполітки

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...