...
Реєструйся

Допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору: наслідки (частина 1)


Неформальна економіка і незадекларована праця обмежують можливості держави проводити сучасну соціальну політику у сферах освіти, охорони здоров’я, розвитку професійних навичок, зайнятості, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сприяють ухиленню від сплати податків, зменшують надходження до державного і місцевих бюджетів. Як результат, страждають звичайні громадяни — через несплату податків й єдиного соціального внеску держава змушена підвищувати податки для бізнесу.

Так. під час перевірки одного із розважальних закладів м. Суми інспектори праці виявили 4 неоформлених працівники. Серед них — 2 іноземці. Інспекторам праці чоловіки повідомили, що працюють у кафе. Крім того, на момент інспекційного відвідування у закладі працювала дівчина, яка повідомила, що працює близько місяця, трудових договорів не укладала, за свою роботу отримує грошові кошти, про роботу домовлялась із підприємцем.

У період проведення інспекційного відвідування інспектори здійснили повторний вихід до закладу, в результаті якого було встановлено ще одну неофіційно працевлаштовану особу, яка повідомила, що допомагає підприємцю по роботі.

Жодних документів, які підтверджують належне оформлення трудових відносин з працівниками, суб’єктом господарювання не надано, останній лише повідомив, що особи, які працювали у закладі, йому невідомі. За результатами перевірки інспектори праці склали акт та виписали припис щодо усунення виявлених порушень, направили матеріали до правоохоронних органів за статтею 172 «Грубе порушення законодавства про працю» Кримінального кодексу України та Державної податкової служби України.

Джерело: за матеріалами Управління Держпраці у Сумській області

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...