Передплати журнал

Дотримання безпеки під час експлуатації газових балонів закладами громадського харчування


Щороку під час експлуатації балонів зрідженого вуглеводневого газу в закладах громадського харчування трапляються аварії. Їх наслідки можуть бути трагічними – від травмувань до смерті працівників та відвідувачів.

За результатами проведених розслідувань, типовими причинами аварій та нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, були: самовільне втручання абонентів в роботу газових приладів, не дотримання абонентами вимог безпеки при використанні газом, відсутність контролю з боку посадових осіб газорозподільних підприємств за додержанням працівниками вимог з охорони праці та промислової безпеки при виконанні робіт, в частині якісного проведення технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання та обладнання.

Основними причинами нещасних випадків – порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів – виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:

– самовільна газифікація закладів громадського харчування;
– самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;
– неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;
– не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та ремонту газового обладнання закладів громадського харчування та інші.

Запам’ятайте основні вимоги для попередження нещасних випадків:

При експлуатації газового устаткування не дозволяється підігрівати балони зі зрідженим газом, встановлювати їх поблизу опалювальних приладів, виявляти витікання газу за допомогою запаленого сірника або інших джерел відкритого вогню, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та може вибухнути.

Якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення.

Не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися.

Користуючись газовими приладами, необхідно:

– відкривати кватирку на час роботи газових приладів;
– слідкувати, щоб димові та вентиляційні канали були завжди справні;
– не залишати працюючі газові прилади без нагляду;
– після закінчення користування газовими приладами перекрити крани на газових приладах і перед ними;
– у разі несправності газового обладнання викликати працівників спеціалізованого підприємства газового господарства;
– у разі витоку або раптового припинення подачі газу негайно перекрити крани пальників газової апаратури на газопроводах перед нею, відкрити кватирки, не запалювати вогонь, не курити, не вмикати і не вимикати електроприлади і повідомити аварійну службу “104”.

Не довіряйте та не звертайтесь до сторонніх осіб за наданням допомоги у використанні будь – яких робіт з питань ремонту газових балонів та наповнення їх газом! Це мають робити лише кваліфіковані працівники газового господарства.

Будьте завжди уважні при користуванні газом, неухильно дотримуйтесь правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука безпеки не тільки Вашої, а і оточуючих!

За вимогами Правил безпеки систем газопостачання (НПАОП 0.00-1.76-15).

Джерело: Головне Управлiння Держпрацi в Одеськiй областi

Матеріали до теми