...
Реєструйся

Дистанційна робота: які податки доведеться сплатити у разі передавання комп’ютера працівнику


ДПСУ в ІПК № 417/ІПК/99-00-21-03-02-06 від 23 лютого 2023 року розглянула питання оподаткування операції з передачі юрособою комп’ютера в користування фізособі для виконання робіт на користь юридичної особи. Розглянуто питання справляння ПДВ, податку на прибуток і, звичайно ж, ПДФО і ВЗ.

Щодо оподаткування зазначеної операції ПДВ контролери зазначили, що усе залежить від того, як оформили таку операцію на підприємстві.

Наприклад, фізособам можуть передати комп’ютери за договором позички у строкове користування (передбачає повернення комп’ютерів) без переходу на них права власності. Такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні підпункту «а» пункту 185.1 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), оскільки така операція не відповідає поняттю операцій з постачання товарів за підпункту 14.1.191 ПКУ.

Читайте також: Якщо ФОП є «загальносистемником», чи повинен він сплачувати військовий збір

При цьому операція платника податку з надання фізособам позички (надання послуг з оренди комп’ютерів), у т. ч. на безоплатній основі, місцем надання якої визначено митну територію України, є об’єктом оподаткування ПДВ. Отже, така операція підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %.

 

Оподаткування податком на прибуток підприємств

На передані фізособам комп’ютери (які перебувають на балансі підприємства) без переходу права власності на них підприємство продовжує нараховувати амортизацію. Такий платник податку збільшує фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації такого основного засобу (якщо комп’ютер призначений для використання у його господарській діяльності) відповідно до стандартів обліку та зменшує фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до пункту 138.3 ПКУ.

Читайте також: Про зобов’язання ФОП зберігати первинні документи

 

Оподаткування ПДФО та військовим збором

Якщо комп’ютер, який належить роботодавцю, отримав працівник з метою виконанням ним трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) або це передбачено нормами колективного договору, то вартість такого використання комп’ютера у розумінні ПКУ не є доходом у вигляді додаткового блага.

У разі коли роботодавець надав комп’ютер у користування фізособі на підставі інших цивільно-правових договорів, то вартість такого використання майна контролери розцінюють як додаткове благо. А тому такий дохід оподатковується ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Читайте також: ФОП купує комп’ютер для роботи: чи вважається це витратами, пов’язаними із провадженням господарської діяльності

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...