...
Реєструйся

Грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки мобілізованим працівникам у разі призову їх на військову службу: зареєстровано новий законопроєкт


У Верховній Раді України 17 липня 2023 року зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій для працівників на час призову (прийняття) на військову службу (законопроєкт № 9447-1).

Даний законопроєкт є альтернативним до законопроєкту № 9447 від 30 червня 2023 року та передбачає внесення більш комплексних, ніж передбачених в законопроєкті № 9447, змін до Кодексу законів про працю України та Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» щодо посилення гарантій для призваних (прийнятих) на військову службу працівників.

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

Метою законопроєкту є відновлення гарантії збереження середнього заробітку для призваних (прийнятих) на військову службу працівників та запровадження механізму державної компенсації роботодавцям витрат на оплату праці таких працівників під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного їх звільнення.

Окрім того, метою законопроєкту є удосконалення законодавчого регулювання питання виплати таким працівникам грошової компенсації за всі невикористані ними дні щорічної та, у встановлених законодавством випадках, додаткової відпустки. А саме, пропонується, що за бажанням працівника у разі призову його на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, або прийняття працівника під час дії особливого періоду на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду йому виплачуватиметься грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Добровільні виплати мобілізованим працівникам: як рахувати стаж – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Також законопроєктом пропонується, що за бажанням керівних, педагогічних, наукових,

науково-педагогічних працівників, спеціалістів закладів освіти у разі призову їх на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період їм виплачуватиметься грошова компенсація за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

Також писали:

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...