...
Реєструйся

Ідею відрахувань з роботодавців на накопичувальні пенсії розглянуть повторно


Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла рішення відправити проєкт Закону «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№ 9212) суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Для прийняття законопроєкту за основу не вистачило всього 12 голосів. Утім, від самої ідеї про накопичувальні пенсії за рахунок відрахувань з зарплат та від роботодавців — не відмовилися.

«Ми всі розуміємо, що це надскладне питання, – зазначив під час свого виступу в парламенті головний автор проєкту № 9212 Давид Арахамія. — Але ми розуміємо, що якщо ми не будемо рухатися, то ми нічого і не зробимо». Голова парламентського комітету соцполітики Галина Третьякова (співавтор законопроєкту) теж аргументувала важливість впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні: «У нас 10,2 мільйона осіб, які є пенсіонерами, при наявних 32 або 35 мільйонів громадян, які проживають на території України. І солідарна система як така не здатна витримати те навантаження і вкрай тяжко підтримується фінансово».

Вам може бути цікаво: Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном

Кількість населення (в тому числі і працюючого), зокрема, через війну росії проти України зменшилося. Коефіцієнт народжуваності також наразі зазнає негативних змін. «Відповідно для відновлення належного рівня пенсійного забезпечення в Україні необхідним є впровадження обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення як додаткового елемента пенсійної системи», — повідомив голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Сергій Гривко.

Тому Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проєкт Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення за реєстраційним номером № 9212.

Джерело: Бухгалтер.UA

Травнева акція

Матеріали до теми


Вдосконалено військовий облік осіб до 25 років, які вступають до вишів
Уряд вдосконалив військовий облік осіб до 25 років, які вступають до вишів. Відповідну постанову ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України. ...