...
Реєструйся

Індексацію пенсій держслужбовців можуть дозволити


Конституційним Судом отримано подання Уповноваженого ВРУ з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 90, підпункту 1 пункту 2 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII (далі — Закон № 889), частина 7 статті 21 Закону України «Закону про службу в органах місцевого самоврядування» 7 червня 2001 року № 2493-III (далі — Закон № 2493).

Цими нормами в їхній теперішній, після низки змін, редакції встановлено, що пенсійне забезпечення державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування здійснюється відповідно до Закону України «Про загальнообов»язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 року № 1058-IV. При цьому взагалі не передбачено перерахунку (індексації) пенсій, призначених зазначеним категоріям пенсіонерів згідно з попереднім Законом про держслужбу 1993 року.

Відповідно омбудсмен просить КСУ визнати неконституційними положення статті 90, підпункту 1 пункту 2 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 889, частина 7 статті 21 Закону № 2493. Як відомо, норми законів, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

Влітку цього року Кабмін ухвалив зміни у порядок призначення пенсій держслужбовцям. Також днями стало відомо, що уряд погарячкував із колосальним скороченням працівників районних держадміністрацій, яке було заплановане станом на 1 січня 2020 року.

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...