...
Реєструйся

Інструктажі з охорони праці та безпеки життєдіяльності зі здобувачами освіти в ПТНЗ


Міністерство освіти і науки України у листі від 26 липня 2018 року № 1/9-464 рекомендує Методичні матеріали щодо проведення та реєстрації інструктажів з охорони праці та безпеки життєдіяльності зі здобувачами освіти в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі — Метрекомендації).

Відповідно до Методрекомендацій інструктажі з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності з учнями, слухачами (далі — здобувачі освіти) під час освітнього процесу проводяться відповідно до Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладах, установах, організаціях, підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 22 листопада 2017 року № 1514 (далі — Положення про навчання).

Інструктажі з питань охорони праці проводяться до початку та під час професійно-практичної підготовки (трудового та професійного навчання) в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі — заклади освіти) у навчально-виробничих майстернях, лабораторіях, кабінетах закладу освіти, на підприємствах, в установах, організаціях, господарствах, у сфері послуг тощо (далі — підприємства). Інструктажі з питань охорони праці бувають  таких видів:

  • вступний інструктаж з охорони праці зі здобувачами освіти;
  • первинний інструктаж з охорони праці на робочому місці зі здобувачами освіти;
  • позаплановий інструктаж з охорони праці;
  • повторний інструктаж з охорони праці;
  • цільовий інструктаж з охорони праці.

Інструктажі з безпеки життєдіяльності (охорона здоров’я, пожежна, радіаційна безпека, цивільний захист, безпека дорожнього руху, реагування на надзвичайні ситуації, безпека побуту тощо) проводяться із здобувачами освіти і реєструються відповідно до Положення про навчання. Такі інструктажі поділяються на: вступний інструктаж з безпеки життєдіяльності; первинний інструктаж з безпеки життєдіяльності; позаплановий інструктаж з безпеки життєдіяльності; цільовий інструктаж з безпеки життєдіяльності; інструктажі з безпеки життєдіяльності.

Документ проілюстровано такими додатками: журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці для працівників, журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці, журнал реєстрації первинного, позапланового, цільового інструктажів з безпеки життєдіяльності здобувачів освіти тощо.

Джерело: ligazakon.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...