...
Реєструйся

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 7 — 2014


Шановні колеги!

Журналу «Довідник кадровика» у липні виповнюється 12 років!

Спочатку це був журнал, який виходив під назвою «Справочник кадровика».

Згодом з’явилася потреба мати два мовних варіанти, і журнал почав виходити окремо українською («Довідник кадровика») і російською («Справочник кадровика») мовами.

З часом редакція запропонувала своїм читачам додаткові джерела інформації — квартальні тематичні спецвипуски, різноманітні довідкові матеріали на дисках, готові до користування журнали для реєстрації наказів, відпусток, руху трудових книжок та ін.

Особливо полюбилася відвідувачам кадрового порталу «ВАК» «Моя кадрова газета», яка двічі на місяць інформувала працівників кадрових служб про новинки у законодавстві і публікувала актуальні роз’яснення. З початку цього року вона дістала нову назву — «Кадри і зарплата», а разом із нею і нові можливості: збільшений обсяг видання дає змогу інформувати про важливе не лише кадровиків, а й бухгалтерів як державної сфери, так і малих приватних фірм.

Близько двох років знаходить усе більше прихильників і журнал «Кадрова практика», матеріали якого призначені для самоосвіти кадровиків-початківців. Легкий стиль викладу, доступні теми і зручні інструменти для самоперевірки якнайкраще відповідають потребам тих, хто прагне постійно вчитися.

Наші передплатники уже не уявляють своєї роботи без фахових порад експерта гарячої лінії — це дає впевненість у роботі і відчуття корпоративної кадрової солідарності.

Від усього серця вітаємо передплатників із нашим спільним святом. Обіцяємо, що видання редакції журналу «Довідник кадровика» й надалі будуть цікавими, актуальними, аргументованими, справжніми помічниками для працівників кадрових служб!

З глибокою повагою,
головний редактор
Ярослава Паньків

РОЗ’ЯСНЕННЯ

Державна інспекція України з питань праці
Мобілізованих мають поновити на роботі

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Герасимов Олексій
Скорочення працівників: основні етапи й документальне оформлення

Які існують підстави у законодавстві щодо скорочення чисельності або штату працівників? На які законодавчі особливості слід звернути увагу працівникові відділу кадрів у процесі звільнення працівників у разі скорочення чисельності або штату? З яких кроків складається порядок звільнення працівників у зв’язку зі скорочення чисельності або штату? Як правильно документально оформити зазначені кроки? Саме цим та іншим питанням сьогодення й присвячено пропоновану статтю.

Васильова Зоя
Особливості звільнення працівника останнім днем відпустки

Припинення трудового договору — питання завжди актуальне, а іноді й спірне. Спори між працівником і роботодавцем виникають саме тоді, коли оформляють звільнення працівника з роботи, зокрема, стосовно видання наказу про звільнення з роботи, підстави звільнення, подання заяви, внесення відповідних записів до трудової книжки, виплати належних працівникові сум тощо. Для того щоб не допускати помилок, автор пропонує детальніше розглянути всі аспекти порушеного питання.

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Рожнов Віктор
Особливості внесення записів до розділу «Відомості про роботу» трудової книжки працівника

Зразки записів про роботу за сумісництвом, призначення на посаду за конкурсом, прийняття на роботу за контрактом, у порядку переведення з іншого підприємства, прийняття на сезонну, тимчасову роботу, про роботу у фізичних осіб; про звільнення з роботи у зв’язку з порушенням норм щодо обмеження роботи за сумісництвом, спільної роботи близьких родичів, у разі смерті працівника; про позбавлення працівника права обіймати посади й займатися певною діяльністю; про час термін і місце підвищення кваліфікації; про стажування студентів, учнів та ін.

Бойко Микола
Особливості звільнення жінок, що мають пільги

Для жінок-працівниць передбачено певні пільги, переваги й додаткові гарантії як при укладенні трудового договору та його виконанні, так і при звільненні. Зокрема, йдеться про пільги для працівниць, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, гарантії для одиноких матерів, що одержують від колишнього чоловіка аліменти на утримання дитини, тощо.

КОМЕНТАР ЗАКОНОДАВСТВА

Бойко Микола
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації»

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» до деяких норм КЗпП (п. 3 частини першої ст. 36, частина перша ст. 40, частина перша ст. 431, ст. 47, ст. 119) внесено зміни, пов’язані з призовом або мобілізацією працівників та власників — фізичних осіб під час особливого періоду. У статті наводяться зразки документів щодо поновлення працівників на роботі.

ЗАОЧНЕ НАВЧАННЯ

Постернак Микола
Курс «Основи загальнообов’язкового державного соціального страхування»
ЗАНЯТТЯ 7. Обчислення страхового стажу

Яким категоріям працівників допомога по тимчасовій непрацездатності надається в розмірі 100 % незалежно від їх страхового стажу? Чи зараховується до страхового стажу період служби у Збройних Силах України, період одержання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку? На підставі яких документів обчислюють страховий стаж, набутий за межами України? Як визначити страховий стаж приватних підприємців?

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Рябоконь Сергій
Деякі особливості надання щорічних додаткових відпусток за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці

Надання додаткових відпусток, не передбачених законодавством. Надання додаткової відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці інвалідам. Про додаткові відпустки державних службовців. Визначення права на щорічні додаткові відпустки за шкідливі умови праці та їх тривалості працівникам шахт. Право на щорічну додаткову відпустку працівників біопідприємств та ін.

ДІЛОВА МОВА

Гінзбург Михайло, Коваленко Світлана
Поради з української ділової мови

Автори пропонують в управлінській і зокрема кадровій документації чітко розрізняти офіційні назви посад, професій, звань, індивідуальні професійні назви та узагальнені професійні назви. Для чого? Для того щоб знати, коли і як правильно писати професійні назви в офіційних документах, що стосуються жінок: вчитель чи вчителька, редактор чи редакторка, пенсіонер чи пенсіонерка тощо? Автори наполягають, що уживання назв жіночого роду в українській фаховій мові не тільки природно, а й доцільно. Адже, справді, Конституція України гарантує всім громадянам рівні права незалежно від статі, тобто рівні можливості жінок і чоловіків у громадсько-політичній і культурній діяльності, у здобутті освіти і професійній підготовці, у праці та винагороді за неї. Йдеться про те, як дотриматися, на перший погляд, несумісних підходів до написання в управлінській і зокрема кадровій документації, бо офіційні назви посад, професій, звань тощо не можуть залежати від статі особи, що обіймає посаду, набуває професії, звання або вже має їх.

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, індексу інфляції та трьох відсотків річних» від 21 травня 2014 року № 6-43цс14 (Витяг)

ІЗ ДОСВІДУ ФАХІВЦІВ

Стефанчук Устина
Дистанційна форма навчання в ПАТ «Львівобленерго»: віртуальна освіта — реальні результати

Задля підвищення освітнього та інтелектуального рівня працівників у ПАТ «Львівобленерго» впровадили дистанційну форму навчання без відриву від виробництва. Як це здійснюється на практиці — маємо можливість здобути інформацію із перших вуст.

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • У колективному договорі деяким працівникам встановлено додаткову відпустку за ненормований робочий час тривалістю 7 календарних днів. Цих працівників перевели на неповний робочий день — 0,5 ставки (а деяких — на неповний робочий тиждень). Скільки днів додаткової відпустки надавати таким працівникам — 7 календарних днів чи менше? Чи може працівникові, якому за умовами праці встановлено неповний робочий день, надаватися додаткова відпустка за ненормований робочий день?
  • Чи має підприємство надсилати заяву про обробку персональних даних, яка становить особливий ризик, якщо на підприємстві працює працівник, засуджений до додаткового покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій? Чи зобо¬в’язане підприємство подавати заяву про структурний підрозділ або відповідальну особу, що організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних при їх обробці, якщо вже є свідоцтво про реєстрацію бази персональних даних? Чи повинно підприємство брати згоду на обробку персональних даних повторно за новим зразком?
  • З 27 січня 1987 року працівниця працювала медичною сестрою педіатричної дільниці районної лікарні. Спеціалізацію і курси підвищення кваліфікації проходила як медична сестра педіатричної дільниці. У 2011 році їй присвоєно I кваліфікаційну категорію за спеціальністю «сестринська справа». З 1 квітня 2013 року районну лікарню реорганізовано в КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» з подальшим переведенням медичних сестер педіатричних і терапевтичних дільниць на посади медичних сестер загальної практики — сімейної медицини. Згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України від 5 жовтня 2005 року № 308/519 оплата праці працівниці проводилася за 8-м тарифним розрядом. Вона звернулася до адміністрації КЗ «ЦПМСД» з вимогою нараховувати їй заробітну плату за 9-м тарифним розрядом, мотивуючи це тим, що має стаж роботи 27 років 3 місяці 4 дні і I кваліфікаційну категорію. Як діяти у такій ситуації? Чи прирівнюється спеціалізація медичної сестри педіатричної або терапевтичної дільниці до спеціалізації медичної сестри ЗПСМ?

УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ

Дідик Марія
Сучасний HR: вимоги, продиктовані часом

Служби HR має бути динамічною гнучкою структурою, що чутливо вловлює тенденції та зміни в суспільстві, які позначаються на працівникові і, відповідно, на функціонуванні організації. Часто-густо справжня картина далека від ідеалу. Які причини цього? Як досягти успіху? Саме про це читайте у матеріалі.

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій документів і виписок з них та справжності підпису на документах» від 13 травня 2014 року № 1253-VII
  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 13 травня 2014 року № 1255-VII
  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» від 20 травня 2014 року № 1275-VII
  • Указ Президента України «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України» від 6 червня 2014 року № 502/2014
  • Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо працівників молодше вісімнадцяти років та працюючих студентів» від 4 вересня 2013 року № 697/021/106-13
  • Лист Міністерства освіти і науки України «Щодо надання достовірної інформації з працевлаштування випускників ВНЗ» від 25 квітня 2014 року № 1/9-225
  • Лист Міністерства освіти і науки України «Про закордонні відрядження» від 23 травня 2014 року № 1/9-264
  • Лист Міністерства фінансів України «Щодо скасування призупинення встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників» від 5 травня 2014 року № 31-07240-09-27/10518
  • Лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про належне забезпечення рівності трудових прав громадян при розгляді спорів, що виникають у сфері трудових відносин» від 7 травня 2014 року № 10-644/0/4-14
  • Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Щодо обслуговування застрахованої особи у медичному закладі (за місцем проживання або роботи)» від 6 вересня 2013 року № 04-29-2393