...
Реєструйся

Кому можуть відмовити в наданні відпустки


Щорічну основну відпустку надають працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічують з дня укладення трудового договору згідно з частиною 1 статті 6 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки».

Також у статті 10 Закону № 504/96-ВР зазначено, що щорічні основна та додаткові відпустки надають працівникам з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року.

Читайте також: Щодо порядку обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки

Причому черговість надання відпусток визначають графіками, складаючи які враховують інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Проте у період дії воєнного стану роботодавець може обмежити тривалість щорічної основної відпустки до 24 календарних днів за поточний робочий рік (частина 1 та 2 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»).

Юрист з кадрових питань і трудового законодавства — online
Унікальна послуга на ринку України!
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

При цьому, якщо щорічна основна відпустка працівника становить більше 24 календарних днів, то використати невикористані у період дії воєнного стану дні такої відпустки можна буде після припинення або скасування воєнного стану. Також за рішенням роботодавця невикористані дні такої відпустки можуть надаватися без збереження заробітної плати.

Також під час дії воєнного стану роботодавець може не надавати працівнику невикористані дні щорічної відпустки, бо норми частини сьомої статті 79, частини п’ятої статті 80 Кодексу законів про працю України та частини п’ятої статті 11, частини другої статті 12 Закону № 504/96-ВР у період дії воєнного стану не застосовують.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Важливо, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо працівник виконує роботи на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...