...
Реєструйся

Кому з мобілізованих працівників обовʼязково слід виплачувати середній заробіток


Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду підкреслив, що за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігається попередній середній заробіток.

 

Верховна Рада ухвалила Закон України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» (далі — Закон № 2352), яким скасувала збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками (законопроєкт № 7251). Депутати тоді пояснили це тим, що «неможливо зберігати середню зарплату в умовах, коли велика частина персонального складу підприємства мобілізована».

Читайте також: Щорічна відпустка мобілізованому працівникові

Відповідно, було внесено зміни до Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду 16 жовтня 2023 року розглянув справу № 718/209/23 за позовом педагогічного працівника, якого мобілізували і який обстоював своє право на збереження середнього заробітку.

 

Зокрема, Верховний Суд зазначив, що Законом №2352 не внесено змін до інших законів, які передбачають гарантії для громадян України, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, встановлені нормами інших законів (зокрема, для педагогічних чи науково-педагогічних працівників). Тобто для окремих категорій суб’єктів (зокрема, для педагогічних чи науково-педагогічних працівників), призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, збережено таку гарантію, як попередній середній заробіток.

Читайте також: Ліквідація підприємства: як бути з мобілізованим

Крім того, спеціальна норма (частина друга статті 5 Закону України від 5 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту») має перевагу над загальною (частина третя статті 119 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП) нормою. І прийнята пізніше в часі загальна норма (частина третя статті 119 КЗпП) не скасовує спеціальної норми. Тому за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігається попередній середній заробіток.

Раніше писали: Зміни до ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (законопроєкт № 9566)

Джерело: ДЕБЕТ-КРЕДИТ

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Аграрії звернулися до Уряду з проханням продовжити бронювання працівників на три місяці
Українська зернова асоціація просить уряд продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на три місяці, поки адаптують нормативні акти відповідно до нового закону про ...
18 травня запрацює е-кабінет військовозобов’язаних: Міноборони надало пояснення щодо роботи застосунку
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового ...
Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...