...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 12, 2014


Якщо нема Різдва у твоєму серці, ти не знайдеш його і під ялинкою.
Рой Сміт

Скажіть, хто з нас напередодні новорічних свят не будував грандіозних планів, не обіцяв собі бути у наступному році кращим, не задумував зробити багато чого корисного?

Але навіщо свої майбутні успіхи і добрі справи приурочувати до хай і такого чудового свята, як Новий рік? Починаймо просто зараз — і кожен день ще цього року стане для вас продуктивним і дорогоцінним, а наступний — вдалішим, ніж попередній! А ми, як завжди, готові вам у цьому допомогти!

Коли як не наприкінці поточного року зробити ревізію локальних нормативних актів, наприклад, правил внутрішнього трудового розпорядку. А допоможе вам у цьому стаття «Правила внутрішнього трудового розпорядку: розроблення оформлення, затвердження».

Наближається черговий період подання звітності, тому незайвим буде нагадати, як її заповнювати. Пропонуємо вашій увазі статтю «Відображаємо у формах статистичної та податкової звітності працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною», яка допоможе без особливих зусиль правильно виконати цю роботу.

Шановні читачі, ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог з вами, адже ваші пропозиції важливі для нас. Пишіть: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Хочемо нагадати, що триває передплата на унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика». Зручніше це зробити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

У нічний казковий час
Рік Новий прийшов до нас,
Він приніс свої вітання
І найкращі побажання —
І людині, і родині,
І матусі-Україні!

З Новим роком та Різдвяними святами
вітає вас
Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

КОРИСНІ ПОРАДИ

Спеціальний стаж у закладах та установах освіти й охорони здоров’я, що дає право на пенсію за вислугу років: роз’яснення експертів

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Працівник провинився. Як його притягнути до дисциплінарної відповідальності?

Якими документами підтвердити факт вчинення працівником дисциплінарного проступку? Чи можуть слугувати доказом показання свідків? Як оформити акт про відмову працівника надати письмові пояснення стосовно вчиненого проступку?

Рожнов Віктор
Правила внутрішнього трудового розпорядку: розроблення, оформлення, затвердження

На підставі яких нормативно-правових актів розробляють правила внутрішнього трудового розпорядку? Що в них зазначають? Хто їх затверджує? У який спосіб ознайомити з правилами працівників? Чи передбачено відповідальність за відсутність правил?

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Довгалюк Вікторія
Відображаємо у формах статистичної та податкової звітності працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною

На підприємстві є працівники, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного та шестирічного віку. Чи потрібно їх враховувати під час визначення середньооблікової кількості штатних працівників; середньої кількості всіх працівників в еквіваленті повної зайнятості; кількості штатних працівників?

Звірич Лариса
Робота у вечірній та нічний час

Що таке робота у вечірній та нічний час? За якими розцінками має оплачуватися робота у нічний час? Як і за яких умов оплачується робота у вечірній час?

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Бурильник» (група професій)
  • Професіограма «Бутафор»

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Прийняття працівника на роботу у зв’язку з переведенням з іншого підприємства

Працівник, який звільнився з роботи у зв’язку з переведенням на інше підприємство згідно з пунктом 5 статті 36 КЗпП, вважається звільненим. Він має працевлаштуватися на нове підприємство. Як саме має бути оформлено таке працевлаштування

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Єременко Ірина
Оплата листка непрацездатності під час простою. Розгляд ситуації

У статті розглядається питання щодо оплати листка непрацездатності працівника у разі тимчасової втрати ним працездатності, яка повністю або частково припала на час простою підприємства не з вини працівника. Автор зазначає, що питання стосовно надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованої особи, яка припала на час простою підприємства, не з її вини, на сьогодні законодавством не врегульовано. Тому оплата листків непрацездатності в цих випадках провадиться на загальних підставах у порядку та розмірах, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 року № 2240-ІІІ.
Автор аналізує нормативні документи та думки фахівців щодо обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Васильова Зоя

  • Чи належить інформація про державного службовця до інформації з обмеженим доступом?
  • Чи можна опублікувати декларацію про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру?
  • Хто має право на перевірку декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру?
  • Чи потрібно сповістити працівника про надходження запиту з правоохоронних органів та отримати від нього згоду на надання інформації за таким запитом?

СУДОВА ПРАКТИКА

Ухвала Вищого адміністративного суду України «Про стягнення грошової допомоги державному службовцю при виході на пенсію» від 8 жовтня 2014 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

  • Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII (Витяг)
  • Наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до Порядку погодження призначення на посаду та звільнення з посади головного бухгалтера бюджетної установи» від 18 липня 2014 року № 764
  • Роз’яснення Міністерства оборони України «Роз’яснення щодо особливостей укладання контрактів з громадянами та військовослужбовцями, які приймаються на військову службу за контрактом рядового, сержантського та старшинського складу ЗСУ» від 17 жовтня 2014 року
  • Лист Державної казначейської служби України«Щодо бухгалтерської служби бюджетної установи» від 11 листопада 2014 року № 17-10/1009-24827

ПАМ’ЯТКА КАДРОВИКА

  • Перенесення робочих днів у 2015 році
  • Узагальнена інформація щодо відображення у формах звітності кількості працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку
  • Щодо індексації заробітної плати педагога
  • Щодо документа, який підтверджує призов під час мобілізації та проходження військової служби

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ

ПЕРЕЛІК МАТЕРІАЛІВ,ОПУБЛІКОВАНИХ У ЖУРНАЛІ «КАДРОВА ПРАКТИКА» У 2014 РОЦІ