...
Реєструйся

Матеріальне забезпечення: в Україні перевірять усіх безробітних


Навіщо держава перевірятиме безробітних

Для наведення порядку в державних виплатах безробітним Міністерство економіки, Мінфін та Міністерство внутрішніх справ спільними зусиллями розробили проєкт Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення (далі — Порядок), текст якого оприлюднили для громадського обговорення. Документ ще не ухвалений. Тож у громадськості теоретично існує шанс вплинути на його зміст.

Читайте також: Новий порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат допомоги на випадок безробіття: розроблено проєкт наказу

Як перевірятимуть безробітних

Новий Порядок визначає механізм розслідування обґрунтованості виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття зареєстрованим безробітним, надання соціальних послуг їм та допомоги по частковому безробіттю. Розслідування здійснюватимуться з метою перевірки достовірності інформації, поданої особою під час реєстрації її як безробітного та протягом перебування у цьому статусі. Саме на підставі цих даних призначаються виплати та надаються соціальні послуги.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Перевірятиметься також інформація про безробітного від різних державних органів, підприємств, установ, організацій, а також громадян. Підлягає перевірці й інформація від роботодавців нинішнього безробітного та фізичних осіб — підприємців. Перевірятиметься навіть інформація, опублікована в ЗМІ.

Займатимуться перевірками центри зайнятості

Для перевірки користуватимуться інформацією, розміщеною в Єдиній інформаційно-аналітичній системі державної служби зайнятості, Державному реєстрі загальнообов’язкового соціального страхування, Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Для перевірки даних щодо безробітного відбуватиметься обмін інформацією між Державним центром зайнятості, Державною податковою службою, Пенсійним фондом України, Мін’юстом та Адміністрацією Держприкордонслужби.

Читайте також: Перевірка виплати допомоги по безробіттю

Якщо за результатами перевірки виявиться, що особа не мала права отримувати виплати з безробіття, то доведеться повернути державі кошти. Повертати доведеться, якщо:

  • виявиться, що зареєстрована як безробітна особа насправді працює і отримує за це плату;
  • особа не повідомить про виїзд за кордон або перебування там понад встановлений термін;
  • подасть недостовірну інформацію на етапі реєстрації як безробітної особи;
  • вийде на пенсію.

Якщо раптом особа не захоче повертати кошти державі чи вирішить відтермінувати таке повернення, стягнення коштів здійснюватиметься в судовому порядку.

Читайте також: Мінімальний розмір допомоги по безробіттю буде підвищено

Нагадаємо, в Україні за час війни спостерігається тенденція скорочення кількості безробітних. Зокрема, у червні цього року кількість зареєстрованих безробітних знизилася до 113,4 тисячі осіб, з них більшість (80,7 тисячі) — жінки. Для порівняння, рік тому налічувалося 316,4 тисячі.

Кількість зареєстрованих безробітних, яким виплачують допомогу, скоротилася за рік з 264,9 до 47 тисяч. На час війни термін виплати допомоги по безробіттю не може бути більший за 90 календарних днів. Максимальний розмір виплат — 6,7 тисячі гривень.

Добровільні виплати мобілізованим працівникам: як рахувати стаж — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Новини.LIVE

Спецкурс для кадровиків «Трудові відносини в умовах воєнного стану»

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...