...
Реєструйся

Мінсоцполітики хоче оновити навчання з охорони праці


Міністерство соціальної політики України оприлюднило на своєму офіційному веб-сайті проект наказу «Про затвердження змін до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці». Очікується, що зміни вдосконалять та спростять процедуру проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Проект акту передбачає внесення змін до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15 (далі — Положення).

Передбачається передусім:

• спрощення процедури проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці;
• врегулювання процедури залучення до роботи комісій з перевірки знань з питань охорони праці представників профспілок, Держпраці, Фонду соціального страхування;
• врегулювання процедури визначення переліку питань (тестів) для перевірки знань з питань охорони праці;
• надання навчальним центрам та роботодавцям, що проводять навчання з питань охорони праці, можливості визначати форми та методи організації навчання та перевірки знань.

У новій редакції викладуть розділ 2 Положення, який регулює вивчення основ охорони праці у закладах освіти.Встановлять норму, що навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників може проводитись як безпосередньо роботодавцем, так і в навчальних центрах, у тому числі галузевих, відповідно до Положення. Перевірка знань працівників повинна проводитися за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до їхніх функціональних обов’язків.

Перевірку знань працівників з питань за результатами навчання безпосередньо у роботодавця буде здійснювати комісія, утворена роботодавцем у складі не менше трьох осіб. У разі неможливості утворити комісію роботодавця, перевірку знань зможе здійснювати комісія роботодавця – іншого учасника об’єднання підприємств.

 

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...