...
Реєструйся

Мінсоцполітики: пільги для педагогів та працівників культури у сільській місцевості


ЗАПИТАННЯ

На які пільги може очікувати колишній працівник культури, який нині перебуває на заслуженому відпочинку та проживав і проживає у селі? Як довести, що така особа має право на ці пільги?

 

КОМЕНТАР

Частиною п’ятою статті 29 Закону України від 14 грудня 2010 року № 2778-VI «Про культуру» (далі — Закон № 2778) передбачено: працівникам державних і комунальних закладів культури, педагогічним працівникам закладів освіти сфери культури, котрі працюють у сільській місцевості та селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали в державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури у таких населених пунктах і проживають у них, держава забезпечує відповідно до законодавства безоплатне користування житлом з опаленням і освітленням у межах установлених норм.

Читайте також: Яка тривалість відпустки педагогічних працівників під час дії воєнного стану? Відповідає Держпраці

За повідомленням Міністерства культури, право пенсіонерів, які раніше працювали в державних та комунальних закладах культури, на пільги, передбачені частиною п’ятою статті 29 Закону № 2778, підтверджується довідкою, виданою відділом культури (культури і туризму) райдержадміністрації або адміністрацією установи (закладу), у якому вони працювали, сільською або селищною радою (у разі ліквідації закладу тощо) за постійним місцем проживання пенсіонера на підставі записів у трудовій книжці.

Читайте також: Щодо збереження середнього заробітку педагогу, який мобілізований та зниклий безвісти

Варто додати, що відповідні пільги на безплатне користування житлом з опаленням та освітленням надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Читайте також: Умови залучення педагогів до чергування в укриттях

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA


Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»

Модуль 1. Особова картка форми № П-2: правила заповнення
Модуль 2. Особова справа: нормативне регулювання та стала практика.

Кожен учасник отримує:

  • 3 відео
  • 1 презентацію у форматі PDF
  • 1 письмову консультацію експерта

тел.: 0 (800) 219-977067-317-5886
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...