...
Реєструйся

Пенсійний вік в інших країнах


У Польщі восени одночасно із парламентськими виборами планують провести референдум. Одне з питань буде про підвищення пенсійного віку, який зараз становить 60 років для жінок та 65 років для чоловіків.

До цього у Франції затвердили скандальну пенсійну реформу, яка передбачає поступове підвищення пенсійного віку із 62 до 64 років. Нововведення викликало масові протести, бунти не вщухали кілька місяців.

Раніше писали: Зарахування стажу особам, що мають тимчасовий захист і працюють у Польщі

Який сьогодні пенсійний вік у країнах світу та де його підвищили за останні два роки

В Україні чоловіки та жінки йдуть на пенсію у 60 років (за умови наявності не менше ніж 30 років страхового стажу). Але так було не завжди: раніше жінки йшли на пенсію у 55 років. Поступово зрівняти вік виходу на пенсію чоловіків та жінок вирішили ще у 2011 році.

В Україні поки що не переглядали пенсійний вік, проте є чимало країн, мешканцям яких доводиться вже зараз чекати виходу на пенсію довше, ніж кілька років тому (див. інфографіку).

З 2021 по 2023 рік пенсійний вік підвищили у Данії – з 66,5 до 67 років для чоловіків та жінок. Також вік для виходу на пенсію збільшився у Нідерландах — з 66,3 до 66,6 років та Португалії — з 66,5 до 66,6 років.

Ще дві країни, які підвищили пенсійний вік за останні два роки як для чоловіків, так і для жінок — це США — з 66,2 до 66,3 та Іспанія — з 66 до 66,2.

У процесі оформлення пенсії працівника з’ясувалося, що в його трудовій книжці неправильно зазначено по батькові — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Виріс пенсійний вік і у Болгарії. Для чоловіків із 64,3 до 64,4 років, для жінок із 61,7 до 61,8 років. Також підвищили вік для виходу на пенсію Литва: з 64,2 до 64,3 для чоловіків та з 63,3 до 63,7 для жінок; Естонія: з 64 до 64,3 років для чоловіків та жінок; Латвія: з 64 до 64,3 років для чоловіків та жінок.

Виходити на пенсію стали пізніше і жителі Білорусі. Їм підвищили пенсійний вік з 62,5 до 63 років у чоловіків та з 57,5 до 58 у жінок.

Протягом останніх двох років також виріс пенсійний вік у Сінгапурі, В’єтнамі та Індонезії (тільки для чоловіків).

Водночас окремо для жінок підвищували пенсійний вік у Молдові — з 59,5 до 60 років, Казахстані — з 60 до 60,5 років, Румунії — з 61,7 до 61,9 років, Бразилії — з 61 до 61,5 років та в Азербайджані — з 62,5 до 63 років.

Раніше писали: Пенсія після встановлення інвалідності внаслідок війни

Джерело: СЛОВО І ДІЛО

Передплата

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...