...
Реєструйся

Мобінг і критика: яка між ними різниця


Верховна Рада планує затвердити закон про штрафи за мобінг, тобто цькування на роботі. Як відрізнити його від критики й чому такі штрафи потрібні?

Мобінг — це цькування як із боку роботодавця, так і з боку колективу чи окремого працівника. Це одна з форм трудової дискримінації.

«Кожна людина має посадову інструкцію і свої обов’язки, трудовий договір, де чітко передбачено, що людина має виконувати і які дедлайни для цього є. Конструктивна критика має на робочому місці сприйматися нормально, адже всі залучені до робочого процесу. Але якщо ця критика переходить межі й фактично перетворюється, наприклад, у безпідставне позбавлення премій лише тому, що людина припустилася технічної, граматичної помилки, наприклад, у своєму звіті, — це мобінг», — пояснила адвокатка, експертка в галузі корпоративного права, захисту бізнесу й активів Вікторія Поліщук.

Також мобінгом можна вважати ситуацію, коли весь колектив налаштований негативно до людини, або керівництво намагається позбутися працівника, змусити його самостійно звільнитися.

У такому разі українське законодавство передбачає лише заяву в поліцію чи Державну службу з питань праці.

«Туди вона може написати, якщо її, наприклад, незаконно звільнили. Але в більшості випадків людина пише заяву на звільнення за власним бажанням або згодою сторін і лише потім пояснює, що на неї вчиняли тиск», зазначила адвокатка.

Вона підсумувала: «Якщо ж цей законопроєкт пройде друге читання, то людина зможе звертатися до Держпраці саме на підставі мобінгу, який вона зазнала на робочому місці. Також за цією категорією справ вона зможе звертатися й до суду».

Джерело: Суспільне новини

Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...