...
Реєструйся

На ринку праці з’явились 42 нові професії


На ринку праці з’явились 42 нові професії, зокрема у сфері ІТ, охорони здоров’я, соціальній, фінансовій. Відповідні зміни було внесено до Класифікатора професій.

«Осучаснюємо перелік професій відповідно до вимог часу і потреб ринку праці. Найбільше змін в сфері ІТ-технологій, де з’явиться 29 нових професій, що відповідають реаліям і є затребуваними роботодавцями. Також нові професії відтепер у медичній сфері, фінансовій. Додаємо професії, в яких виникла потреба у зв’язку з війною та подоланням її наслідків, зокрема, тепер маємо фахівців з розмінування, в медичній галузі — протезистів-ортезистів. Загалом у Класифікатор професій додали 42 нові позиції», — повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Читайте також: Похідні слова до назв посад та професій: особливості застосування

 

Приклади нових назв професій

Так, за пропозицією Міністерства цифрової трансформації Класифікатор професій доповнено 29 новими професійними назвами робіт ІТ-сфери, наприклад, такими професіями, як:

  • Адміністратор вебресурсів;
  • Аналітик мобільних додатків;
  • Інженер зі штучного інтелекту;
  • Розробник штучного інтелекту;
  • Розробник архітектури програмного забезпечення (інформаційні технології);
  • Розробник хмарної архітектури;
  • Фахівець з безпеки електронних комунікацій тощо.

Крім цього, 9 професійних назв робіт у ІТ-сфері погоджено із сучасними технологіями, зокрема, «Аналітик комп’ютерного банку даних» змінено на «Аналітик даних», «Аналітик операційного та прикладного програмного забезпечення» — на «Аналітик програмного забезпечення», «Інженер з програмного забезпечення комп’ютерів» — на «Інженер з програмного забезпечення» тощо.

 

Які назви професій були вилучені з Класифікатора професій

З Класифікатора професій були вилучені 9 застарілих назв професій, наприклад, «Програміст прикладний», «Програміст системний», «Інженер із застосування комп’ютерів», «Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа».

Читайте також: Торговельний персонал: як уникнути помилок у назвах посад працівників

 

Які пропозиції внесено до Класифікатора професій

Окрім того, до Класифікатора професій внесено низку позицій, в яких виникла нагальна потреба останнім часом, зокрема:

  • Протезист-ортезист;
  • Оператор Служби 112 (надання екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером за принципом «єдиного вікна»);
  • Черговий підрозділу Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту;
  • Інструктор з просторового орієнтування та мобільності;
  • Фахівець з розмінування;
  • Аудитор за видами діяльності;
  • Фінансовий аналітик;
  • Оператор установок дробометного очищення;
  • Майстер з монтажу, обслуговування, ремонту та налагодження теплових насосів.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

На сьогодні у Класифікатор професій включено 9 172 професійні назви робіт. Професійні назви робіт (професії, посади, заняття), що містяться у Класифікаторі професій, систематизовані у професійні групи, залежно від характеру, складності виконуваних робіт, кваліфікації (рівня освіти, спеціалізації), за ієрархією Міжнародної стандартної класифікації занять (International Standard Classification of Occupations).

 

Джерело: Урядовий портал

Передплата

Матеріали до теми


«Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» — ще одна нова професія В Україні
Відомості щодо професійного стандарту «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» внесено до Реєстру кваліфікацій. Про це повідомив заступник ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...