...
Реєструйся

Нарахування індексації у меншому розмірі: чи буде штраф 10 МЗП


Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці відповідно до абзацу четвертого частини другої ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) тягне за собою накладення штрафу на юридичну та фізичну особу — підприємця, який використовує найману працю, у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2018 р. — 37 230 грн).

Заходи щодо притягнення до відповідальності за недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Зазначимо, що мінімальними державними гарантіями є норми і гарантії в оплаті праці, передбачені частиною першою ст. 12 Закону України від 24.03.95 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці» (далі — Закон № 108) та КЗпП.

Статтею 95 КЗпП визначено, що заробітна плата підлягає індексації у встановленому законодавством порядку.

При цьому правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення встановлено Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Таким чином, ненарахування індексації заробітної плати за наявності підстав є порушенням ст. 95 КЗпП та, відповідно, мінімальних державних гарантій в оплаті праці. А нарахування індексації, але в меншій, ніж потрібно, сумі є порушенням Порядку № 1078 і  не підпадає під визначення мінімальних державних гарантій в оплаті праці, воно наведене у ст. 12 Закону № 108, а тому належить до категорії інших порушень.

При виявленні такого порушення заходи притягнення до відповідальності будуть застосовані у разі невиконання внесеного припису про усунення виявлених порушень.

Джерело: www.visnuk.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...