...
Реєструйся

Наступного року прожитковий мінімум має досягнути рівня 40 % середньомісячної заробітної плати — законопроєкт


Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув законопроєкт № 3515 щодо формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення, а також альтернативний до нього законопроєкт № 3515-1. Члени Комітету проголосували за включення обох законодавчих ініціатив до порядку денного сесії ВРУ та рекомендували парламенту прийняти за основу законопроєкт № 3515.

Не пропустіть новий номер газети «КАДРИ І ЗАРТПЛАТА», № 13 (157) 

Очікується, що прийняття законопроєкту № 3515 дозволить встановити прожитковий мінімум в Україні у такому розмірі, який реально зможе забезпечити задоволення основних потреб людини в сучасних соціально-економічних умовах. Так, передбачається, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної заробітної плати в Україні за рік, що передує року формування Державного бюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної заробітної плати має становити не менше 40 % у 2021 році та не менше 50 % у 2031 році.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум з 1 липня становить в загальному 2118 грн (2197 грн для працездатних осіб), тоді як мінімальна зарплата більша ніж удвічі за прожитковий мінімум (вона залишилася незмінною з початку року — 4723 грн).

Одна з авторів законопроєкту № 3515 Галина Третьякова стверджує, що прожитковий мінімум в країні поступово сягне своєї реальної величини — орієнтовно 4686 гривень. За розрахунками Міністерства соціальної політики України фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах жовтня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу становив 3 729 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів — 4 276 грн), а для працездатних осіб — 3 862 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів — 4 797 грн).

Як відомо, днями на засіданні уряду озвучили етапи підвищення мінімальної заробітної плати. Перше підвищення очікують вже 1 вересня. Водночас, за даними Держстату, середня зарплата за травень більша за квітневу. Найвищі середні зарплати спостерігаються у Києві, найнижчі — на Буковині.

 

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...