...
Реєструйся

Нова система оплати праці державних службовців


Ухвалений за основу проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад від 23 листопада 2022 року № 8222 (далі — законопроєкт № 8222) пропонує впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад. Цей документ є не лише вимогою європейських партнерів, а й висновками здорового глузду.

Про це заявив народний депутат, член парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Ми розуміємо, що без забезпечення державних службовців та забезпечення армії неможливо розвивати інституції. Річ у тім, що зараз в Україні склалася така ситуація, що в одній і тій самій структурі, скажімо, на рівні уряду в різних міністерствах, люди на однакових посадах можуть отримувати зарплати, які різняться у 2-4 рази. Таке можливе, оскільки класифікатора посад у нас немає. І проголосований законопроєкт стандартизує це», — пояснив парламентарій.

Індексація заробітної плати у 2023 році: проводимо чи ні? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

За його словами, документ також погоджує зарплати держслужбовців та приватного сектора. І такий перегляд здійснюватиметься широко.

«Ми розуміємо, що це може бентежити суспільство, бо так сталося, що в поодиноких випадках через зловживання чиновників суспільство робить загальні висновки. Але ми просили б звернути увагу, що це тисячі бюрократів, які забезпечують життєдіяльність кожного з нас. І коли зараз деякі з наших громадян, перебуваючи за кордоном, стикаються з європейською бюрократією, то розуміють наскільки привітніше та комфортніше все в Україні. І це завдяки цим держслужбовцям», — наголосив політик.

Він додав, що настав час забезпечити гідні зарплати та умови праці всім тим, хто допомагає підтримувати життєдіяльність нашої держави.

Середня заробітна плата за час вимушеного прогулу: як розрахувати — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Законопроєктом № 8222 пропонується підвищити конкурентоспроможність заробітної плати на посадах державної служби. Протягом п’яти років передбачається досягти від 70 % до 90 % розміру заробітної плати на посадах аналогічного рівня складності та відповідальності у приватному секторі.

Досягти зазначеного пропонується шляхом запровадження:

  • класифікації посад;
  • зміни розрахункової величини для визначення мінімального розміру посадового окладу державного службовця;
  • встановлення його на рівні не менше однієї мінімальної заробітної плати, визначеної законом.

Також пропонується закласти дієвий механізм контролю за надмірною кількістю посад державної служби, які створюють додаткове навантаження на державний бюджет, зокрема, шляхом проведення НАДС моніторингу оплати праці та кількісного складу державних службовців.

Крім цього, пропонується:

  • чітко визначити основну і додаткову частини заробітної плати державного службовця;
  • обмежити премії і надбавки;
  • забезпечити дотримання Європейських стандартів належного адміністрування сформульованих в документі SIGMA «Принципи державного управління», який містить систему критеріїв оцінки державного управління.

Набрання чинності законом в цілому передбачено з 2024 року.

 

Прожитковий мінімум та мінімальна зарплата 2023 року — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Раніше писали:

Джерело: Верховна Рада України


ЮРИСТ З КАДРОВИХ ПИТАНЬ І ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА — ONLINE

Унікальна послуга на ринку України!
Докладніше

Забезпечте собі:
✔ максимально вивірені рішення щодо трудових відносин з колективом
✔ стійку правову позицію в спірних ситуаціях
✔ регульовані та зрозумілі процеси у «відносинах із державою»

0 (800) 219-977(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...