...
Реєструйся

Особливості праці неповнолітніх: роз’яснення від інспекції праці


Враховуючи сучасні тенденції, на ринку праці зростає кількість молодих людей, які активно працевлаштовуються для отримання додаткових доходів.

Однією з особливостей укладання трудових відносин з неповнолітнім є оформлення письмового трудового договору. Відповідно до пункту 5 статті 24 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України), оформлення трудового договору в письмовій формі є обов’язковим при прийнятті неповнолітнього на роботу.

З метою охорони здоров’я підлітків у трудовому законодавстві існують певні обмеження, що стосуються всіх працівників, яким не виповнилося 18 років. Так, у статті 190 КЗпП України встановлено заборону на застосування праці неповнолітніх на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах (Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31 березня 1994 року № 46 «Про затвердження Переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх»).

Юрист з кадрових питань і трудового законодавства — online
Унікальна послуга на ринку України!
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Окрім цього, забороняється залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні. При цьому нічним вважається час з 22 години до 6 години; надурочні роботи – понад встановлену тривалість робочого дня; вихідні – дні, які за належно затвердженим графіком роботи підприємства є для працівника вільними від виконання його трудових обов’язків.

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 194  Кодексу законів про працю України встановлено, що заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Тобто скорочення робочого часу для неповнолітніх означає, що їх скорочений робочий час оплачується за тією ж тарифною ставкою (тим же посадовим окладом), що й нормальний робочий день дорослого працівника тієї ж спеціальності, кваліфікації та за інших рівних умов.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Травнева акція

Матеріали до теми