...
Реєструйся

Пліснява та грибок на стінах – загроза для здоров’я людини


Пліснява  та грибки  на стінах, стелі, підвіконнях в виробничих, санітарно-побутових та інших допоміжних  приміщеннях на підприємствах, установах, організаціях – не тільки неприємне явище, але і пряма загроза для здоров’я працівників. Тому, плісняву та грибок необхідно видалити як можна скоріше.

Найбільш розповсюдженими причинами появи плісняви та грибків є:

  • Промерзання зовнішніх стін.Причиною промерзання стін може бути порушення технологічного процесу при будівництві або утепленні стін. Тріщини та щілини також призводять до промерзання стін, утворенню конденсату, і як наслідок, підвищеної вологості.
  • Погана вентиляція. Щільні пластикові вікна, відсутність системи кондиціонування, нерегулярне провітрювання – і в результаті по кутах стін розповзається грибок.
  • Ґрунтова вогкість.Через неправильне влаштування горизонтальної гідроізоляції цвіль може спостерігатися на стиках між підлогою та стінами.
  • Неполадки у водопроводі.При підтікаючих трубах цвіль дуже швидко поширюється.
  • Протікання даху.У суху погоду цей чинник може і не проявлятися, але при першому серйозному дощі з’являться широкі патьоки, які з часом стануть чорними. У зимову пору подібний витік в даху призведе ще до того, що замерзла вода залишиться в штукатурці.
  • Відсутнє або недостатнє опалення.Приміщення, яке не опалюється, відволожується і покривається пліснявою.

Всі зазначені чинники  призводять до підвищеної вологості, яка створює сприятливе середовище  для появи плісняви та грибків на стелі, стінах.

Грибок та пліснява виділяють в повітря  десятки та сотні спор. Саме вони є причиною розвитку цілого ряду захворювань:

  • алергія різних видів (в тому числі дерматози, які важко піддаються лікуванню;
  • астма;
  • хронічні захворювання дихальних шляхів;
  • головний біль, втома;
  • зниження імунітету

З грибком  необхідно боротися. Перш за все потрібно позбавити його основного компоненту для життя – води. Треба осушити приміщення спеціальними приладами чи обігрівачами, а також забезпечити доступ свіжого повітря, наприклад, полагодити вентиляцію. Далі слід нищити ці мікроорганізми. Складність процесу залежить від типу поверхні – чим гладкіша, тим легше очистити її від грибка. Плитку наприклад в душових можна легко відчистити. А якщо грибок з’явився на стінах чи шпалерах, треба робити ремонт. Потрібно видалити  шари штукатурки, вражені пліснявою, використати спеціальне протигрибкове грунтування для поверхонь, а потім накласти нові шари штукатурки, пофарбувати стіни чи наклеїти шпалери. Якщо просто зішкребти “чорні плями”, то невдовзі грибок з’явиться знову. Зробивши ремонт, слід стежити за вологістю в кімнаті і постійно провітрювати приміщення. Бо за сприятливих умов проблема може виникнути знову. Грибок розмножується спорами, спори мікоскопічні і можуть перебувати навіть у повітрі. Абсолютно захиститися від грибка неможливо. Однак він проявляється лише у сприятливих умовах.

Джерело: mk.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Спостерігається великий відсоток професійного вигорання серед медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...
Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...