...
Реєструйся

Подання е-декларації особами, що виконували завдання в інтересах оборони України


Коли подають декларацію за минулий рік суб’єкти декларування, які не мали можливості до 01 квітня подати декларацію за місцем роботи у зв’язку з виконанням завдань в інтересах оборони України?

Місце роботи, посада і середній заробіток (частина третя ст. 119 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП) зберігаються за працівниками, які:

  • призвані на строкову військову службу;
  • призвані на військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;
  • призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • прийняті на військову службу за контрактом (у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення).

Дія розділу VII «Фінансовий контроль» Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі — Закон № 1700) не поширюється, зокрема, на військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (абз. 1 ч. 5 ст. 45 Закону).

В абзаці 2 частини 5 статті 45 Закону № 1700 визначено вичерпний перелік обставин (виконання завдань в інтересах оборони України під час дії особливого періоду, безпосередня участь у веденні воєнних (бойових) дій тощо), за яких зазначені категорії військовослужбовців подають щорічну декларацію протягом 90 календарних днів з дня закінчення проходження військової служби.

Тобто зазначені у частині третій статті 119 КЗпП особи під час проходження військової служби не подають декларації за посадою, яка зберігається за ними.

Триває набір на Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»

Після закінчення проходження військової служби такі особи зобов’язані подати декларацію за минулий рік (із зазначенням посади, яку вони обіймали до призову на військову службу):

  • до 31 березня включно — у разі повернення на роботу до закінчення щорічної кампанії декларування,
  • протягом 90 календарних днів з дня закінчення проходження військової служби — у випадку повернення на роботу після закінчення щорічної кампанії декларування.

Особам, які закінчили проходження військової служби після закінчення щорічної кампанії декларування і подають декларацію протягом 90 днів з дня закінчення проходження військової служби, рекомендується звернутися до Національного агентства з питань запобігання корупції через персональний електронний кабінет Реєстру (створивши нове повідомлення у вкладці «Мої повідомлення») та вказати причину подання декларації після закінчення щорічної кампанії декларування, додавши при цьому підтвердні документи (наприклад, наказ про поновлення на посаді).

Джерело: Управління Держпраці у Полтавській області

 

Читайте додатково: У жінок є рік, щоб стати на військовий облік

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...