...
Реєструйся

Про ґендерну рівність на ринку праці


Відповідно до показників звіту Global Gender Gap Report (випускає World Economic Forum), в Україні ґендерний розрив у 2022 році становив 29 %. Це означає, що якщо чоловік заробляє 100 грн, то за аналогічну роботу жінка отримає лише 71 грн. Зі 147 досліджуваних країн в індексі ґендерного розриву Україна займає 81 місце.

Згідно з даними Державної служби статистики, протягом 2022 року середньомісячна заробітна плата становила 14 859 грн. Найбільший рівень середньомісячної заробітної плати було досягнуто за підсумками IV кварталу – 16 477 грн. Середньомісячна заробітна плата у жінок була на 18,4 % нижча, ніж відповідний показник у чоловіків, а саме 13802 грн – у жінок і 16912 грн – у чоловіків.

Раніше писали: Оплата праці і гендерна рівність: за останні 7 років розрив між зарплатами чоловіків і жінок скоротився на 7,4 %

Крім цього, за даними Державної служби зайнятості України, станом на 01 квітня 2023 статус офіційно зареєстрованого безробітного мали 137,3 тисяч осіб. З них чоловіки становили 28 %, жінки – 72 %.

 

Значний рівень безробіття серед жінок в умовах воєнного стану, буде і надалі підштовхувати їх до пошуку роботи у сферах з неформальною зайнятістю без офіційного оформлення трудових відносин, без гідної заробітної плати та за відсутності соціальної захищеності.

Раніше писали: Гендерна рівність і права жінок на ринку праці

Ґендерна рівність на ринку праці сприятиме швидкій активізації економічного зростання, як результат відновлення стабільності економіки, поліпшення умов та якості життя громадян України.

Міжнародний досвід подолання ґендерної нерівності на ринку праці доводить, що завдяки налагодженій співпраці держави, роботодавців, працівників можна досягти значних позитивних результатів у сфері ґендерної рівності на ринку праці.

Раніше писали: Про гендерну рівність у сфері праці

Джерело: Управління Держпраці

Онлайн-курс «ОСНОВИ КАДРОВОЇ СПРАВИ: максимально просто»

Матеріали до теми


Перша психологічна допомогу на робочому місці: хто може надати?
Першу психологічну допомогу (ППД) можуть надавати навчені працівники або штатний психолог. Розмір підприємства, умови роботи, наявні ресурси підкажуть роботодавцю, скільки ...
МОЗ запустило електронну систему забезпечення безперервного професійного розвитку медпрацівників
Безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоровʼя є однією із передумов забезпечення якості та ефективності медичної допомоги. МОЗ України за ...
В інспекції праці розповіли про відшкодування надмірно виплаченої заробітної плати
Відповідно до статті 127 КЗпП відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України. Зокрема відрахування із заробітної ...