...
Реєструйся

Про оплату праці працівникам в зоні активних бойових дій та на прифронтових територіях


З метою актуалізації трудового законодавства Верховна Рада ухвалила Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136), який визначає особливості трудових відносин працівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, на період дії воєнного стану.

Відповідно до статті 10 Закону № 2136, заробітна плата має виплачуватися на умовах, визначених трудовим договором. Закон не позбавляє працівників доплат, надбавок, премій та інших гарантій в оплаті праці, а також не обмежує прав роботодавців за рахунок власних коштів встановлювати додаткові  гарантії в оплаті праці працівникам порівняно з чинним законодавством.

 

Раніше писали: Уряд підвищив зарплати працівників бюджетних установ, які працюють в зоні бойових дій

Згідно зі статтею 9-1 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників

Статтею 7 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» також передбачено право роботодавців за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникам пільги і компенсації, не передбачені законодавством.

Таким чином, за наявності фінансових можливостей роботодавці можуть встановлювати підвищений розмір заробітної плати своїм працівникам, що працюють в зоні активних бойових і можливих бойових дій, в тому числі на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці (ст. 100 КЗпП).

Раніше писали: Педагогам планують змінити правила формування зарплати

Відповідно до статті 1 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Згідно зі статтею 97 КЗпП, форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Раніше писали: Щодо термінів виплати заробітної плати

Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності – з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, посадових окладів працівникам, а також надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються роботодавцем з урахуванням вимог, передбачених частиною другою статті 97 КЗпП.

Під час визначення умов оплати праці мають бути враховані окремо умови праці  працівників:

  • на роботах з нормальними умовами праці;
  • на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці (ст. 100 КЗпП).

Середня заробітна плата за час вимушеного прогулу: як розрахувати — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Крім зазначеного, звертаємо увагу, що умови підвищеної оплати праці в зоні активних бойових дій та на прифронтових територіях для  окремих категорій працівників (медиків, працівників державних органів та органів місцевого самоврядування) повинні встановлюватись з урахуванням  особливостей, визначених спеціальними законами і підзаконними нормативно-правовими актами.

 

Джерело: Управління Держпраці


Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»

Модуль 1. Особова картка форми № П-2: правила заповнення
Модуль 2. Особова справа: нормативне регулювання та стала практика.

Кожен учасник отримує:

  • 3 відео
  • 1 презентацію у форматі PDF
  • 1 письмову консультацію експерта

тел.: 0 (800) 219-977067-317-5886
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...