...
Реєструйся

Щодо термінів виплати заробітної плати


Частиною першою статті 115 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено, що заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Індексація заробітної плати у 2023 році: проводимо чи ні? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Статтею 10 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором та роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Отже, вимоги статті 115 КЗпП та статті 24 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» щодо строків виплати зарплати не зупинено на період дії воєнного стану, і увесь цей час роботодавці мають діяти стандартно, а саме виплачувати зарплату в строки, встановлені в колективному договорі або внутрішньому акті роботодавця.

Середня заробітна плата за час вимушеного прогулу: як розрахувати — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Без змін залишились і вимоги частини другої статті 115 КЗпП, якою передбачено, що у разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Змін не зазнала і частина третя статті 115 КЗпП, відповідно до якої визначено, що розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів — представниками, обраними та уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Враховуючи все викладене, заробітна плата має виплачуватись двічі на місяць із проміжком часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Джерело: Управління Держпраці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...