...
Реєструйся

Професійний розвиток медичних працівників


Постановою Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2023 року № 1036 (далі — Постанова № 1036) внесені зміни до Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, затвердженого постановою від 14 липня 2021 року № 725, яке тепер має назву Положення про систему безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я (далі — Положення).

Встановлено, що це Положення застосовується до фахівців (фахових молодших бакалаврів, молодших бакалаврів, бакалаврів) з фармацевтичною освітою, професіоналів та фахівців у галузі охорони здоров’я у закладах охорони здоров’я, професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я, з 1 січня 2024 року.

Читайте також: Про День медичних працівників

Положення визначає основні засади здійснення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я, що працюють у закладах охорони здоров’я, закладах освіти та провадять діяльність за професіями, включеними до розділів «Керівники» (у разі наявності освіти у галузі знань 22 «Охорона здоров’я»), «Професіонали» та «Фахівці» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»).

Особи, які мають фахову передвищу або вищу медичну і фармацевтичну освіту та працюють у профспілкових організаціях і громадських об’єднаннях, що провадять діяльність у сфері охорони здоров’я, здійснюють безперервний професійний розвиток відповідно до цього Положення.

 

Заходи безперервного професійного розвитку – це освітні заходи медичного, реабілітаційного та/або фармацевтичного спрямування, метою яких є підтримання або підвищення рівня професіоналізму і розвиток індивідуальної практики для задоволення потреб пацієнтів та оптимізації функціонування сфери охорони здоров’я.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Працівниками сфери охорони здоров’я є працівники, які провадять діяльність за професіями, включеними до розділів «Керівники» (у разі наявності освіти у галузі знань 22 «Охорона здоров’я»), «Професіонали» та «Фахівці» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (випуск 78 «Охорона здоров’я»), а також особи, які мають фахову передвищу або вищу медичну і фармацевтичну освіту та працюють у закладах освіти, профспілкових організаціях і громадських об’єднаннях, що провадять діяльність у сфері охорони здоров’я.

Читайте також: Чи можна отримати ваучер на здобуття робітничої професії, якщо вже є вища освіта?

Таким чином, з 1 січня 2014 року вводиться обов’язковий безперервний професійний розвиток фармацевтів, медичних сестер/братів, працівників з вищою немедичною освітою, що працюють у сфері охорони здоров’я, фахівців з реабілітації, у тому числі тих, які працюють у профспілкових організаціях і громадських об’єднаннях, що провадять діяльність у сфері охорони здоров’я.

 

Також змінами передбачається застосування електронної системи безперервного професійного розвитку, встановлюються вимоги щодо структури та змісту навчальних програм тощо.

Від редакції «КАДРОВИК.UA»: станом на 19 жовтня 2023 року Постанова № 1036 не набрала чинності.

 

Читайте також: Актуальні вакансії на ринку праці

Джерело: Приватний підприємець

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...
Закріплення на всій території України єдиного київського часу та відміна переходу на «зимовий» час: проєкт Закону № 4201
Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. На нещодавньому засіданні ...