...
Реєструйся

Реалізація принципів свободи праці й трудового договору: новий Закон


19 липня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» (реєстр. № 5371).

Реалізація цього Закону сприятиме зменшенню адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність в Україні й забезпечить виконання принципів свободи праці та трудового договору.

Законом запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин із можливістю на розсуд роботодавця та працівника за взаємною згодою включати до письмового трудового договору положення стосовно виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород й інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку, тривалості щотижневого відпочинку й інших прав і гарантій, які визначені Кодексом законів про працю України. Водночас положення цього Закону передбачають збереження основних загальновизнаних трудових прав і гарантій найманих працівників.

Відтепер особливий режим регулювання трудових відносин можна запроваджувати між працівником і роботодавцем, який є суб’єктом малого або середнього підприємництва з кількістю працівників не більше ніж 250 осіб, або між роботодавцем і працівником, розмір заробітної плати якого становить на місяць понад вісім розмірів мінімальних заробітних плат.

Таким чином, вперше за всю історію незалежної України в трудовому законодавстві запроваджена можливість працівникам, які володіють тими чи іншими компетенціями, впливати на умови своєї праці відповідно до власних інтересів і потреб.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом періоду воєнного стану й утрачає чинність із дня припинення або скасування воєнного стану.

Джерело: Верховна Рада України

 

Курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин»

Матеріали до теми


Як оформлюють укладення трудового договору в разі спрощеного режиму регулювання трудових відносин?
Регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором. У трудовому договорі зазначається інформація про ...