...
Реєструйся

Роботодавець виконав припис інспектора праці: чи буде штраф


У разі наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом інспекційного відвідування або актом невиїзного інспектування, після розгляду зауважень об’єкта відвідування (у разі їх надходження) інспектор праці проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування, за результатами якого вносить припис та/або вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до встановленої законом відповідальності (п. 27 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295, далі – Порядок № 295).

У разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються (п. 28 Порядку № 295).

Тож, якщо роботодавцем на виконання вимог припису буде, наприклад, в установлений у приписі строк нарахована та виплачена працівникам компенсація за затримку виплати заробітної плати, в інспектора праці відсутні підстави для вжиття заходів до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності, передбаченої абзацом 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Проте відсутні підстави для нескладання протоколу про адміністративне правопорушення, у разі його виявлення, оскільки ст. 258 КУпАП чітко визначені випадки, коли протокол про адміністративне правопорушення не складається.

До того варто зважати, що заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування (п. 29 Порядку № 295).

Тому у разі виявлення порушення, яке роботодавцем не усунуто в ході інспекційного відвідування, інспектор праці після аналізу матеріалів інспекційного відвідування або невиїзного інспектування вносить припис та, з урахуванням вимог ст. 38 КУпАП, вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 41 КУпАП, та об’єкта відвідування до відповідальності згідно зі ст.  265 КЗпП.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...