...
Реєструйся

Роботодавці — порушники нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю активно сплачують штрафи


Генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю  повідомив, що у 2023 році роботодавці вже сплатили 300 млн грн адміністративно-господарських санкцій за порушення нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. За його словами 75% роботодавців все ж виконують норматив.

Оформлення прийняття на роботу осіб з інвалідністю — читайте у спецвипуску від журналу «КАДРОВИК.UA»

«Зміна адміністрування системи аналізу виконання нормативу, нарахування адміністративно-господарських санкцій, у порівнянні з ситуацією в минулому році відрізняється кардинально. Раніше, якщо роботодавець повинен був самостійно звертався до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю зі звітною інформацією, то багато підприємств не подавали звіти. Сьогодні ми маємо всю повноту даних з приводу всіх роботодавців на основі даних, які подаються в рамках податкової звітності, звітності за сплату ЄСВ», — розповів генеральний директор Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Також він зазначив, що зміна алгоритму аналізу дозволила сформувати ресурс для підтримки роботодавців за рахунок адміністративно-господарських санкцій. Роботодавцями вже сплачено 300 млн гривень санкцій, що дає можливість направляти кошти тим роботодавцям, які хочуть виконувати норматив і працевлаштовувати людей з інвалідністю.

Від редакції:

Нагадуємо, що на сьогодні роботодавцям не потрібно подавати до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю (форма звітності № 10-ПОІ (річна), затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 27 серпня 2020 року № 591). Цей обов’язок роботодавця скасовано Законом України від 18 жовтня 2022 року № 2682-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю», яким було внесено зміни, зокрема, до частини третьої статті 18 Закону України від 21 березня 1991 року № 875-ХІІ «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (далі — Закон № 875). Так, цією нормою передбачалося, що підприємства та  фізичні особи, які використовують найману працю, зобов’язані, зокрема, звітувати Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Новою редакцією частини третьої статті 18 Закону № 875 такого обов’язку не передбачено.

Наразі, згідно з частиною 11 статті 19 Закону № 875, фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності здійснює визначення підприємств, котрі не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, та надсилає їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік.

 

Читайте також:

Джерело: Конфедерація роботодавців України

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...