...
Реєструйся

Що потрібно знати працівникові при отриманні листка непрацездатності


Із приходом осінніх холодів розпочинається і сезон хвороб. А це означає, що збільшується і кількість листків непрацездатності (далі — ЛН), що видають працівникам установ, підприємств, організацій. Свою відсутність на робочому місці ми маємо підтвердити документом, яким і є листок непрацездатності.

Заповнюється цей документ закладом охорони здоров’я, але щоб не було проблем із його оплатою, листок потрібно заповнити правильно. Працівник перед тим, як забирати листок непрацездатності з медичної установи, повинен самостійно перевірити усі дані.

Що обов’язково повинен містити лицьовий бік ЛН:

  1. Виділене слово «первинний» або «продовження», у разі продовження зазначається номер попереднього ЛН.
  2. Назва та розташування закладу охорони здоров’я (повністю), що підтверджується штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».
  3. Дата видачі ЛН (цифрою вказується число, після чого літерами – назва місяця, цифрою зазначається рік).
  4. Прізвище, ім’я та по батькові непрацездатного вказуються повністю, кількість повних років цифрами, стать підкреслюється.
  5. Місце роботи, назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації(повністю).
  6. Відкриття та закриття періоду непрацездатності засвідчується підписом та печаткою лікаря.
  7. У графі «Стати до роботи» зазначають словами число і місяць, коли приступити до роботи; посаду, прізвище лікаря, що засвідчується його підписом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «Продовжує хворіти» та зазначається номер нового ЛН.

Помарки й виправлення не допускаються у ЛН, у разі виявлення помилки у тексті здійснюється виправлення тексту, що підтверджується записом «Виправленому вірити», підписом лікаря та печаткою «Для листків непрацездатності». На бланку ЛН дозволяється не більше двох виправлень. Якщо тимчасова непрацездатність настала поза постійним місцем проживання і роботи, ЛН видається за підписом головного лікаря, що засвідчується круглою печаткою закладу охорони здоров’я.

Підставою для призначення  допомоги у випадку тимчасової непрацездатності може бути виданий у встановленому порядку й правильно ЛН.
Тому, щоб претендувати і вчасно отримати матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю потрібно самостійно перевіряти правильність виданих ЛН.

За повідомленням Сьомого апеляційного адміністративного суду

Про особливості заповнення листків непрацездатності читайте у спецвипуску журналу «КАДРОВИК.UA», №3‘2019.

ПРИДБАТИ СПЕЦВИПУСК

Матеріали до теми


Спостерігається великий відсоток професійного вигорання серед медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...
Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...