...
Реєструйся

Щорічні медогляди держслужбовців планують скасувати


Міністерство охорони здоров’я України направило на підписання проект наказу, який скасовує щорічні профілактичні медогляди в держслужбовців. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“За умови узгодження документ з Національним агентством України з питань державної служби та Державним управлінням справами, ми позбавимося ще одного бюрократичного бар’єру. Державні службовці зможуть вільно, як і всі інші, консультуватися щодо стану здоров’я у свого сімейного лікаря та проходити справді потрібні обстеження”, – написала Супрун.

З 2003 року всі держслужбовці мали проходити щорічні медогляди у медзакладах, до яких приписана їхня установа. Під цей наказ підпадають спеціалісти Адміністрації Президента, Секретаріату ВРУ, апарату Кабміну, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, працівники місцевих державних адміністрацій.

Хворий ти або здоровий – якщо працюєш на держслужбі – змушений раз на рік проходити всіх лікарів без розбору, без права вибору медзакладу та можливості відмовитися.

По-перше, специфіка роботи держслужбовця не потребує регулярного огляду здорових людей всіма можливими лікарями.

По-друге, цей метод профілактики в принципі не визнається у розвинених країнах, де за станом здоров’я слідкує сімейний лікар, а профілактичні медогляди проводяться по групах ризику.

Регулярні огляди держслужбовців в Україні здебільшого перетворилися на обхід всіх лікарів з папірцем, аби отримати відмітку “для галочки”, а не дійсно якісне обстеження.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Охорона праці: роботодавець зобов’язаний вживати заходи для полегшення умов праці працівників
Ким встановлюється діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації)? Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації) встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся ...
Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...