...
Реєструйся

Що святкуватимемо замість 8 березня?


В Україні можуть скасувати святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня. Відповідний законопроєкт подали на розгляд до Верховної Ради. Як альтернативу у ВР пропонують відзначати День української жінки. Законопроєкт ухвалюють «на майбутнє», адже через дію воєнного стану вихідний 8 березня 2023 все одно скасовується.

Законопроєкт пропонує скасувати Міжнародний жіночий день і вихідний на його честь. Як альтернативу на офіційному рівні пропонують відзначати День української жінки 25 лютого (день народження Лесі Українки), а також День матері в першу неділю травня. Крім того, святковим днем буде День Тараса Шевченка 9 березня.

Також законопроєкт пропонує скасувати травневі свята День праці 1 травня і День перемоги 9 травня, але відзначати День пам’яті 8 травня без вихідного.

Що може змінитися, якщо в Україні скасують 8 березня

Якщо законопроєкт буде прийнятий, то українці не матимуть вихідного 8 березня. Однак вихідними днями будуть 25 лютого і 9 березня. Багато українців 8 березня, можливо, продовжать відзначати за звичкою, але він не буде визнаний святом на офіційному рівні. 

Вебінар «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу»
Запис • Дата проведення: 4 жовтня 2022 року

Чи потрібен Міжнародний жіночий день в Україні — аргументи «за» і «проти»

Прихильники думки, що 8 березня потрібно скасувати, і ввести замість нього День української жінки 25 лютого, наводять такі аргументи в соціальних мережах і в пояснювальній записці до законопроєкту:

  • День жінок 8 березня був встановлений в Україні з примусу окупаційного радянського режиму з ініціативи Клари Цеткін, і був приурочений до Лютневої революції в Росії в 1917 році.
  • 8 березня використовувався радянським режимом для пропаганди комуністичної моделі поведінки жінки і радянського погляду на місце жінки в суспільстві. Таким чином свято використовувалося для пропаганди.
  • Замість штучного свята 8 березня краще відзначати День української жінки 25 лютого в день народження Лесі Українки — однієї з найвидатніших українок в історії.
  • Вихідний день 8 березня шкодить економіці України.
  • 8 березня є вихідним тільки в пострадянських і комуністичних країнах, а також в країнах з критичним становищем з жіночими правами. У розвинених країнах світу 8 березня є робочим днем.

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»

Формат навчання: дистанційний. Максимально гнучкий графік.

Противники законопроєкту вважають, що в Україні потрібно відзначати Міжнародний жіночий день і скасовувати це свято не можна. Вони наводять такі аргументи:

  • 8 березня — не радянське, а міжнародне свято, яке відзначалося в США і в Європі ще до утворення Радянського Союзу.
  • Попри радянську пропаганду, пов’язану зі святом, в Україні за роки незалежності 8 березня все частіше відзначали як День боротьби за жіночі права. Противники закону вважають, що цю тенденцію потрібно продовжити.
  • За збереження 8 березня як дня боротьби за жіночі права виступають українські феміністки. Для них це важлива можливість обговорити питання сексизму та дискримінації жінок в Україні.
  • Вихідний 8 березня не приносить великої шкоди економіці України. У цей день щорічно проходили марші і мітинги за права жінок, які люди могли відвідати у вихідний.
  • День української жінки 25 лютого — штучне свято, яке не приживеться серед українців.

Деякі противники законопроєкту вважають неприйнятним відзначати велике свято 25 лютого, оскільки це наступний день після річниці початку повномасштабної війни в Україні.

 

Читайте також:

 Джерело: УНІАН

Передплата

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...