...
Реєструйся

Види відпусток без збереження заробітної плати, які надаються за згодою сторін


Чи можливо продовжити безоплатну відпустку, яка була надана терміном 90 днів в зв’язку з виїздом за межі території України у період дії воєнного стану?

Відповідно до частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136), у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів.

Якщо ж працівником використано 90 календарних днів, в подальшому можуть бути різні варіанти в залежності від розвитку подій та рішення роботодавця та працівника.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Відповідно до чинного законодавства, є інші види відпусток без збереження заробітної плати, які надаються за згодою сторін:

  • згідно з частиною 1 статті 26 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504), за згодою сторін за сімейними обставинами або з інших причин тривалістю до 15 календарних днів на рік;
  • згідно з частиною 3 статті 12 Закону № 2136, протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону № 504;
  • згідно з частиною 4 статті 84 КЗпП та частиною 3 статті 26 Закону № 504, надається відпустка на період карантину. Постановою КМУ від 23 грудня 2022 року № 1423, тривалість дії карантину продовжено до 30 квітня 2023 року. 

Читайте в Живому журналі «КАДРОВИК.UA» статтю «Спрощений режим регулювання трудових відносин під час воєнного стану»
Почати читати

Звертаємо увагу, що час відпустки без збереження заробітної плати тривалістю 90 календарних днів, наданої в обов’язковому порядку відповідно до частини 4 статті 12 Закону № 2136, не включаються до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, в інших випадках, згідно з пунктом 4 частини першої статті 9 Закону № 504, до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку зараховується час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата у порядку, визначеному статтями 25 і 26 Закону № 504.

Читайте також:

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Графік відпусток у період дії воєнного стану»

  • Вимоги до форми (бланка) графіка відпусток
  • Що потрібно враховувати, складаючи графік відпусток
  • Початок роботи над графіком відпусток
  • Етапи складання графіка відпусток
  • Внесення змін до графіка відпусток
  • Як надати щорічну відпустку за графіком?

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...