...
Реєструйся

Щодо обчислення середньої зарплати демобілізованому працівникові


Варто зазначити, що ПФУ у своєму листі від 15 січня 2024 року № 1544-1895/К-03/8-2800/24 надав роз’яснення щодо обчислення середньої зарплати демобілізованому працівнику.

З 07 червня 2023 року діють зміни до Порядку обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266. Ці зміни внесені постановою Кабінету Міністрів України від 02 червня 2023 року № 561 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням».

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

 

Періоди, якими доповнено перелік

Законотворці доповнили перелік поважних причин, з яких не відпрацьовані календарні дні виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати. Таким періодом вважається той, протягом якого працівник проходив:

  • строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • військову службу за контрактом, шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, і за ним не зберігався роботодавцем середній заробіток за такий період.

Відповідно до норм статті 119 Кодексу законів про працю починаючи з 19 липня 2022 року роботодавець не зберігає середній заробіток за період військової служби за призовом під час мобілізації.

 

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

За страховими випадками, які настали з 07 червня 2023 року, період військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період без збереження роботодавцем середньої зарплати вважають поважною причиною. Тому його виключають із розрахунку середньої зарплати навіть у випадку, якщо за цей час роботодавець виплачував мобілізованому інші виплати, в тому числі, матеріальну допомогу. Бо чинним законодавством не передбачено збереження роботодавцем середньої зарплати на період мобілізації.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...