...
Реєструйся

Про період відпустки та термін втрати працездатності ФОП має повідомляти податкову


Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20-го числа (включно) поточного місяця (згідно з пунктами 295.1 та 295.2 Податкового кодексу України; далі — ПКУ). 

 

Про нарахування авансових внесків

Нарахування авансових внесків для платників ЄП першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника ЄП щодо розміру обраної ставки ЄП, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до пункту 295.5 ПКУ, платники ЄП першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності (ЕРЛП), якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

 

Читайте також: ФОП має використовувати затверджену форму трудового договору

Пунктом 295.6 ПКУ встановлено, що суми ЄП, сплачені відповідно до абзацу другого пункту 295.1 і пункту 295.5 ПКУ підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів із цього податку за заявою платника ЄП. Помилково та/або надміру сплачені суми ЄП підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому ПК.

 

Подання заяви про відпустку та інформації про листок непрацездатності

Згідно з підпунктом 298.3.2 ПКУ, інформація про період щорічної відпустки та терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим доданням витягу з ЕРЛН подається за заявою у довільній формі.

 

Окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки, заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності та форм даних заяв нормами ПК не передбачено.

Читайте також: Якщо роботодавець — фізична особа: прийняття на роботу працівників

Слід зазначити, що з 1 жовтня 2021 року відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки», для всіх закладів охорони здоров’я передбачено формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я.

Інформацію про сформований листок непрацездатності фізична особа – підприємець може перевірити в особистому кабінеті з використанням вебпорталу Електронних послуг Пенсійного фонду (в розділі «Мої листки непрацездатності»). 

Читайте також: Фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність не стала на облік як платник ЄСВ

 

Висновки

Ураховуючи вищевикладене, з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів до контролюючого органу подається заява про:

  • період щорічної відпустки (до дати початку відпустки);
  • термін втрати працездатності — до 20-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому закінчилася відпустка у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (з обов’язковим додаванням витягу з ЕРЛН).

Читайте також: Які документи надає ФОП контролерам під час документальної перевірки

Джерело: ДПС

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...