...
Реєструйся

Щодо оплати днів непрацездатності у випадку, коли працівника звільняють у період хвороби: роз’яснення ПФУ


У листі Пенсійного фонду України від 20 квітня 2023 року № 2800-030401-8/21921 «Щодо нарахування оплати за дні тимчасової непрацездатності у випадку, коли працівника звільняють у період хвороби» зазначається, що відповідно до пункту 1 частини другої статті 8 та пункту 2 частини першої статті 9 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 1105) роботодавець зобов’язаний здійснювати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид страхових виплат та надання соціальних послуг згідно з цим Законом, а застрахована особа має право на отримання у разі настання страхового випадку страхових виплат та соціальних послуг, передбачених цим Законом.

Допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику-суміснику – читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Частиною другою статті 15 Закону № 1105 встановлено, що допомога по тимчасовій непрацездатності у випадках, зазначених у пунктах 1 і 7 частини першої цієї статті, виплачується Пенсійним фондом України застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності у випадках, зазначених у пунктах 1 і 7 частини першої цієї статті, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Пенсійний фонд роз’яснює, що якщо працівник, наприклад, 25 грудня 2023 року звільнився у зв’язку із закінченням строку трудового договору і в цей день йому було видано листок непрацездатності (на період з 25.12.2023 до 31.12.2023), то допомога по тимчасовій непрацездатності на підставі зазначеного листка непрацездатності надається страхувальником за рахунок коштів Пенсійного фонду України за 1 день непрацездатності — 31 грудня 2023 року.

Строки опрацювання та оплати електронного листка непрацездатності – читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

При цьому Пенсійний фонд звертає увагу, що надання роз’яснень з питань застосування норм Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 року № 440 «Про затвердження Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця», не належить до компетенції Пенсійного фонду України.

Враховуючи зазначене, допомога по тимчасовій непрацездатності на підставі листків непрацездатності, які були видані (сформовані) до дати звільнення працівника та складають один страховий випадок, надається за рахунок коштів Пенсійного фонду України на загальних підставах з шостого дня непрацездатності.

Раніше писали:

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...