...
Реєструйся

Щодо проблем, з якими зіштовхуються ВПО при пошуку роботи: результати опитування


Портал robota.ua за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури провів опитування* щодо викликів у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб.

Переважна більшість опитаних (56,2%) наразі не мають роботи і активно її шукають. При цьому чверть респондентів (26,2%) хоча і працевлаштовані, але шукають краще місце роботи. Більш ніж половина опитаних (64,4%) шукають повну зайнятість, а неповна зайнятість або фриланс цікавить 39% та 16,5% опитаних відповідно.

Як прийняти на роботу внутрішньо переміщену особу, котра подала трудову книжку без запису про звільнення, — за основним місцем роботи чи за сумісництвом? – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Преференції щодо наявності освіти та досвіду розділяються майже рівномірно: роботу без досвіду чи спеціалізованої освіти шукають 37,8% опитаних, з досвідом — 33,7%, за спеціальністю — 28,5%. У розрізі спеціальностей найбільш поширеними серед респондентів є економіст, юрист, прибиральниця або посудомийка, вчитель або спеціаліст з соціального забезпечення, швачка, супервайзер, мерчендайзер, касир та спеціаліст відділу кадрів, продавець та водій.

Чи може внутрішньо переміщена особа отримати статус безробітного у разі неможливості розірвати трудові відносини? – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA»

Більшість опитаних шукають роботу недалеко від місця проживання (58,8%), а для 27,7% ключовими є умови роботи та розмір оплати праці.

Головними проблемами у пошуку роботи називають низьку оплату праці, небажання роботодавця наймати на роботу ВПО, відсутність вакансій за рівнем освіти та досвідом, недостатність професійних навичок та досвіду роботи, брак підтримки у пошуку роботи або ж неактуальність професії. Більшість респондентів потребують допомоги у пошуку вакансій та складанні резюме, а також у проведенні співбесіди з роботодавцями.

Семінар-інтенсив «Запитання гарячої лінії» від проєкту «КАДРОВИК.UA» – доступний у запису

«Забезпечення роботою вимушено переміщених осіб дозволить покращити життя тисяч переселенців по всій Україні і посилити економічний потенціал громад. Адже ключове завдання критичного відновлення — це забезпечення нормального життя українців, наскільки це можливо в умовах війни», — зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Результати опитування стануть основою спільного проекту «Робота та відновлення» щодо пошуку роботи для ВПО. У рамках проекту переміщеним особам будуть надані актуальні вакансії Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, а також підприємств та організацій, що належать до сфери управління Міністерства.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

   *Опитування проводилось анонімно, методом заповнення онлайн-анкети у квітні-травні 2023 року. Участь в онлайн-опитуванні взяли 267 осіб. Більшість опитаних (91,8%) – жінки, основні вікові групи: 25–34 роки (13,1%), 35–44 роки (49,4%) та 45–54 (24,3%). Переважна частина опитуваних до вимушеного переселення проживали у Донецькій (30%), Луганській (24%), Харківській (14,2%), Запорізькій (10,4%) та Херсонській (10,5%) областях. Найбільш поширені регіони для переселення: Київ та Київська область, а також Дніпропетровська, Івано-Франківська, Черкаська, Полтавська, Вінницька та Тернопільська області.

Читайте також:

Джерело: Урядовий портал Кабінету міністрів України

Передплата

Матеріали до теми


Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...
Закріплення на всій території України єдиного київського часу та відміна переходу на «зимовий» час: проєкт Закону № 4201
Комітет з питань економічного розвитку рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт про обчислення часу в Україні. На нещодавньому засіданні ...