...
Реєструйся

Щодо умов оплати праці працівникам, що ведуть військовий облік на підприємстві


У Держпраці пояснюють, що військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі — Порядок № 1487).

Призначення особи, відповідальної за ведення військового обліку – читайте у спецвипуску журналу «КАДРОВИК.UA»

Згідно з пунктом 9 Порядку №1487 для належного функціонування системи військового обліку (забезпечення її автоматизації із застосуванням Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів) визначається кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, з урахуванням таких норм:

— в органах місцевого самоврядування за наявності на військовому обліку:

  • від 501 до 1000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;
  • від 1001 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи, а на кожні наступні 1000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково;

— в державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях за наявності на військовому обліку:

  • від 501 до 2000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — одна особа;
  • від 2001 до 4000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — дві особи;
  • від 4001 до 7000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — три особи, а на кожні наступні від 1 до 3000 призовників, військовозобов’язаних та резервістів — по одній особі додатково.

Послуги з військового облікуПисьмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

За наявності на військовому обліку менше 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів обов’язки щодо ведення військового обліку покладаються на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу, а для державних службовців — в межах економії фонду оплати праці (пункт 10 Порядку № 1487).

Відповідно до пункту 12 Порядку № 1487 посадові оклади працівників, відповідальних за ведення військового обліку, установлюються на рівні посадових окладів працівників служби персоналу, крім державних службовців.

Таким чином, конкретний розмір оплати праці працівників за виконання обов’язків із ведення військового обліку повинен визначатися сторонами у трудовому договорі з урахуванням  відповідних положень Порядку № 1487.

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Від редакції:

Якщо з працівником не укладається трудовий договір, а покладаються обов’язки щодо ведення військового обліку на підприємстві, то у такому разі розмір оплати праці працівника за виконання таких обов’язків визначається в наказі про призначення особи, відповідальної за ведення військового обліку на підприємстві.

Якщо ж обов’язки із ведення військового обліку передбачені посадовою інструкцією працівника — доплата за ведення військового обліку у такому разі працівникові не проводиться.

 

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...