...
Реєструйся

Щодо відмови надання частини основної щорічної відпустки у зв’язку з перебуванням у простої


СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці (далі – Міжрегіональне управління) звернувся пан Андрій, внутрішньо переміщена особа, зі скаргою на роботодавця, який відмовляє у наданні частини основної щорічної відпустки у зв’язку з перебуванням у простої.

 

КОМЕНТАР

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), і доводиться до відома всіх працівників.

Під час складання графіків ураховуються:

  • інтереси виробництва;
  • особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку.

Читайте також: Чи дає період відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами під час воєнного стану право на щорічну відпустку?

 

Повідомлення про початок відпустки

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну. Поділ щорічної відпустки на частини будь-якої тривалості допускається на прохання працівника за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка (норма не діє у період дії воєнного стану)

 

Перенесення відпустки

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом.

Таким чином, роботодавець може відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки поза строками, визначеними графіком відпусток.

Читайте також: Зміни у наданні та використанні відпусток: закон набрав чинності

Статтею 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, робіт з виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Всім іншим працівникам, як у мирний час так і під час дії воєнного стану, може бути відмовлено у наданні тільки тих відпусток, надання яких здійснюється за угодою між працівником і роботодавцем.

Зверніть увагу! Перебування працівника у простої не обмежує його права на оплачувані відпустки будь-якого виду.

 

За результатами роз’яснювальної роботи, роботодавцем було надано частину щорічної основної відпустки пану Андрію.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?
Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника ...